Blog

31 stapjes

Het is vandaag 31 augustus en dat betekent dat ik aan het eind ben gekomen van een speciale maand. Eind juli besloot ik dat ik wilde dat het roer omging. Ik zeg met opzet niet dat het roer om moest maar dat ik dat wilde. De zomervakantie liep ten einde en het werd weer tijd om een beetje in het gareel te komen. Maar welk ? Die van s morgens vroeg moeten zoeken naar van alles ? Degene waarin het hollen of stilstaan regel is ?

Weten jullie ; ieder mens heeft zijn talenten en gebieden waar dit totaal ontbreekt. Ik typ makkelijk een stukje wat niet iedereen gegeven is. Ik kan goed hoofdrekenen en dat schijnt ook een talent te zijn zeggen ze. Ik kan best goed haken en dat ontlokte mijn schoonzus ooit de uitspraak tegen mijn schoonmoeder ; dat zij dat kan he ?!

Ja ik kan dingen en ik kan dingen niet. Er is alleen iets met de kijk van anderen op je talenten en lacunes op dat gebied. Ik kan bijvoorbeeld niet fietsen op een éénwieler, ik spreek geen Russisch en een handstand is nog nooit gelukt en daar hoor je niemand over. Maar als je een kluns bent in huishouden …. Oh dan hebben heel veel mensen hun oordeel klaar.

Dan ben je lui, een vies varken want dat kan toch iedereen ? Voor de mensen die dat denken ; ik heb nieuws. Niet iedereen kan dat. Niet iedereen vliegt direct als ze een spinnenweb zien hangen, niet iedereen kan streeploos ramen zemen en niet iedereen heeft organisatorisch talent om alles op dat gebied op rolletjes te laten lopen.

Het heeft me de afgelopen jaren heel erg zeer gedaan om daarop beoordeeld én veroordeeld te worden. Maar laat 1 ding heel duidelijk zijn ; de afgelopen 31 dagen was ik bezig voor mezelf en mijn gezin. De mensen die een oordeel vormen over mij en daarbij de helderheid van de ramen als leidraad nemen kan ik missen als kiespijn.

Goed terug naar mijn 31 stappen. Ik was al heel lang lid van de facebookgroep Fly Lady’s NL. Ik zal zo nog even hier een daar een link in de tekst verwerken voor degene die willen weten hoe fly lady precies werkt maar het komt er in het kort op neer dat je in 31 stapjes een routine ontwikkelt op huishoudelijk gebied. Je hebt 31 baby steps die hopelijk aan het eind een gezellig, enigszins opgeruimd huis op leveren. Een huis waar je je gelukkig voelt.

Ik had al 3 keer een halfslachtige poging gedaan maar sloeg hier en daar wat stappen over omdat ze me onzinnig leken. Die drie pogingen zijn dan ook gestrand voordat ik bij stap 10 was. Deze keer deed ik het anders. Ik volgde de stappen en plakte bijvoorbeeld sticky notes boven het aanrecht dat ik water moet drinken. Elke dag bekeek ik de video van Diane in Denmark op YouTube. Wakker, koffie, video kijken. En na een paar dagen merkte ik verschil. Ik hoefde niet zelf te bedenken wat er gebeuren moest in huis, het schema geeft het aan.

Wat me vooral bij is gebleven dat iets doen (hoe klein ook) altijd beter is dan niets doen. Dat je geen zin hoeft te hebben om de ochtend- en avondroutine te doen , dat je ze gewoon moet doen. Dat het gebruik van een timer voor een chaoot als ik heel handig is. Dat je met elke dag een kwartier bijvoorbeeld de zolder opruimen een beter resultaat geeft dan het in één keer willen doen omdat je dan vaak het overzicht kwijt raakt en je last kan krijgen van crash and burn.

Ik heb zoveel geleerd deze maand. Niet alleen op huishoudelijk gebied maar ook geleerd mezelf meer te waarderen. Mijn zelfrespect en zelfvertrouwen zijn zo enorm gegroeid. Het is niet perfect allemaal maar dat hoeft ook niet. Stapje voor stapje naar een opgeruimd huis, zelfs achter de kastdeuren. Het voelt als een thuis. Niet perfect maar wel van ons. De shiny sink is daar het symbool voor.

Vandaag bekeek ik de laatste video en ik moest bijna huilen. Het voelde even alsof ik moet vliegen zonder parachute. Alsof een nieuwe fase is aangebroken en ik moet fietsen zonder zijwieltjes. Gelukkig heb ik de groep en heel video’s die motiveren om het vol te houden en weer de boel op te pakken als er even de klad in komt. De afgelopen 31 dagen en bijbehorende stappen hebben me vleugels gegeven.

3 Comments

  • Deborah Longayroux

    Wat een super leuk blogje.
    Ja en het mooie van de babystapjes… je stapt weer in waar je bent gebleven als het even niet gaat.

  • Jolanda

    Ook ik ben vandaag voor de ik-weet-niet-hoeveelste-keer begonnen. Ik hoop over 31 dagen ook zover te zijn en het nu wel vol te houden.
    (Wat een leuk en lekker te lezen lettertype schrijf je mee trouwens)

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: