7 nutteloze feiten over …

Bier !

1. Het oudste bekende recept voor bier is bijna 4.000 jaar oud. Het oudste bekende recept voor bier komt uit het oude Mesopotamië en is ontdekt in een 3.900 jaar oud gedicht op een stenen tablet

2. Vandaag produceert China het meeste bier ter wereld. In 2018 zouden de Chinezen meer dan 440 miljoen hectoliter bier gebrouwen hebben. De Verenigde Staten volgen op de tweede plaats met slechts de helft van dat volume.

3. De grootste bierdrinkers wonen in Tsjechië. In 2017 dronk een gemiddelde Tsjech 138 liter bier. 

4. De meeste bieren zijn bedoeld om snel mogelijk te consumeren. Pils en witbier moeten eigenlijk binnen de zes maanden worden geconsumeerd, terwijl je blonde en donkere bieren (tripel, dubbel, stout) best binnen het jaar opdrinkt.

5. Tijdens het Oktoberfest in München wordt 7,5 miljoen liter bier gedronken. Gedurende ongeveer twee weken wordt zo’n 7,5 miljoen liter bier gedronken. Dat is ruim een half miljoen liter per dag. Er komen dan ook meer dan zes miljoen mensen naar het evenement dat doorgaans in de laatste week van september begint.

6. Het eerste blikje bier dateert al van 1935. De kans bestaat dat je vanavond naar de koelkast stapt en een blikje bier opentrekt, maar dat was voor 1935 ondenkbaar. Enerzijds was het een uitdaging om betaalbaar materiaal te vinden, zodat blikjes stevig genoeg zouden zijn om de druk te weerstaan. Anderzijds was er de perceptie bij de klant dat zo’n blikje de smaak van bier zou aantasten.

Kort na het einde van de Amerikaanse drooglegging kwam brouwer Krueger met de oplossing. De blikjes waren bijzonder stevig en langs de binnenkant geïsoleerd, zodat het metaal de smaak niet kon beïnvloeden. Ze kwamen toen nog met een vlijmscherpe priem om het blik te openen, want het handige lipje op onze hedendaagse blikjes werd pas in de jaren 60 uitgevonden

7. De Belgische biercultuur is UNESCO Werelderfgoed. Het gaat om immaterieel erfgoed, dus wijst het vooral op de betekenis die bier in het kleine landje historisch heeft gekend.