7 nutteloze feiten over

…………………… Circuit Zandvoort !

  1. De officiëlenaam is CM.com Circuit Zandvoort. Het is geopend in 1948 en de eerste F1 race vond plaats in 1952.
  2. Het circuit is  4,259 kilometer en bevat 14 bochten.
  3. De meest roemruchte bocht van Zandvoort is de Tarzanbocht, een lange trage rechterbocht aan het eind van start/finish. Komt iedereen hier na de start schadevrij doorheen? De start wordt heel belangrijk, want heel veel inhaalmogelijkheden biedt het circuit niet.
  4. Niet alleen auto’s en motoren racen op het circuit, ook hardlopers zijn er welkom. Een keer per jaar wordt er de Zandvoort Circuit Run georganiseerd. Er lopen dan zo’n 13.000 mensen meerdere rondes over het circuit en door het naastgelegen dorp.
  5. Voor de eerste versie van het circuit werd gebruik gemaakt van wegen die aangelegd waren door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester van Zandvoort overtuigde de bezetters er destijds van dat het een goed plan was om een lange, rechte paradeweg aan te leggen. Die weg en andere werden later onderdeel van het circuit.
  6. In augustus 1952 won Ferrari-rijder Alberto Ascari de eerste Grand Prix van Nederland die meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1. De laatste Formule 1-race op Zandvoort werd verreden in augustus 1985. McLaren-coureur Niki Lauda kwam als eerste over de meet.
  7. Tijdens de Grand Prix van Nederland in 1973 klapte coureur Roger Williamson tegen de vangrail. Zijn auto kwam op de kop terecht en vloog in brand. Op aangrijpende beelden is te zien hoe collegarijder David Purley wanhopig probeert om Williamson te redden. De baanmarshalls konden weinig tot niets doen. Ze droegen geen brandvertragende overalls en hadden maar één kleine brandblusser.