Bedankt Oetse

Jarenlang was ik een fanatiek luisteraar van RTV Noord. De kinderen vonden het verschrikkelijk. Tijdens het eten “altijd wat anders”. Het belprogramma waar vaak dezelfde mensen inbelden met een klacht over van alles en nog wat. Typisch een programma waar veel ouderen naar luisteren.

Tijdens de boerenprotesten vond ik de verslaggeving van mijn regionale omroep nogal eenzijdig. Een angstige verslaggever die allesbehalve objectief zijn werk stond te doen. Reden voor mij om op zoek te gaan naar een andere zender. Ik las wel dingen over hoofdredacteuren die thuiszaten en zo. Een regionale omroep met een bestuursstructuur gelijk aan die van een plaatselijke toneelvereniging.

Ook de tv programmering was aan verandering onderhevig. Geen gewoon journaal meer maar een soort talkshow met een hoop gasten aan tafel die elk 1,5 zin mochten uitspreken. Niet meer want de reclame wacht. En natuurlijk snap ik dat die inkomsten belangrijk zijn. En dat er dingen soms moeten veranderen. De tijd staat niet stil, zelfs niet bij de regionale omroep.

Ik vraag me alleen af of er ook rekening wordt gehouden met wat de doelgroep ervan vindt. En wat je beschouwd als jouw publiek. Groningen loopt niet achter en als je rondkijkt in onze provincie zie je echt wel dat we meegaan in de tijd. Maar we zijn ook behouden. We houden van dingen en als ze bevallen dan houden we ze graag in ere.

Voor velen was het programma van Babbette Alma een ankerpunt. Tussen 10 en 13 uur deed ze haar programma en dat was bijzonder populair. Tot 1 mei 2023. Ze was al een week niet te horen wat tot vragen leidde van haar fans. Waar is Babette ? Ook haar opvolger vond het bijzonder lastig.

U zult het wel gehoord hebben, Babette op Noord is gestopt”, was het statement van Bats aan het begin van de eerste uitzending van Hallo Groningen. Zelf leek hij er ook moeite met de situatie te hebben. “Het is even wennen en ik hoef me eigen er niet schuldig over te voelen, maar toch voelt het wel zo. Alsof je aan iemand zijn stoelpoten hebt lopen zagen, wat natuurlijk niet zo is.

Ook de presentatoren Karel Oosterhuis en Edwin Pasveer zaten maanden thuis. Die zijn inmiddels teruggekeerd op het nest.

En nu is er de kwestie Oetse Eilander. Oetse was werkzaam voor Radio Noord vanaf 2013. Twee weken geleden kreeg hij te horen tijdens een gesprekje op vrijdagmorgen dat zijn programma ging verdwijnen. En dat er ook geen plek was voor hem in de nieuwe programmering. Ja misschien wat invalbeurten of zo maar voor de rest kon ie het schudden.

Oetse koos ervoor om de maandag erop dit in het inbelprogramma aan te kondigen. De reacties waren niet mals. Wederom een ankerpunt in de programmering wat ging verdwijnen. Zijn sidekick was letterlijk in tranen. Een mooi team opgebouwd, een vast schare luisteraars en met 1 pennenstreep alles weg. De nieuwe hoofdredacteur vond het welletjes.

Maar de luisteraars hadden en hebben een andere mening. De hele dag is het een mooie speeltuin voor nieuwe medewerkers en presentatoren maar tussen 4 en 6 is van Oetse. Een dag later zat Karel Oosterhuis plots achter de knoppen en zat ook Luuk Sijbering in de studio. Ja het klopte dat er een ander programma kwam en ja het klopte dat er geen plek meer was voor Oetse Eilander. Maar het werd mooi. Echt.

Natuurlijk waren de bellers kritisch op hun eigen authentieke manier. En dat viel niet in goede aarde bij presentator en hoofdredacteur. Het kwam erop neer dat de hoofdredacteur de baas was en de luisteraars ondergeschikt. Wat een minachting.

En vandaag las ik dit bericht.

RTV Noord heeft per direct de samenwerking stopgezet met Oetse Eilander, bekend van zijn radioprogramma Oetse op Noord. Dat laat de omroep dinsdagmiddag weten. RTV Noord stelt dat de samenwerking met Eilander onherstelbaar beschadigd is, nadat de radiomaker vorige week maandag openlijk zijn onvrede uitte over het stopzetten van zijn programma.

Ja zo kan je omgaan met mensen die 10 jaar lang een deel van de programmering gedragen hebben. Ik ben steeds blijer met mijn keuze om niet meer naar de regionale omroep te luisteren maar het blijft jammer dat er zo wordt omgegaan met de geluiden van de luisteraars en kijkers.

Zeg het maar !