Beetje zwanger

Gisteren keek ik naar het debat in de 2e Kamer over de pandemie en de aanpak in ons land. Ons demissionair kabinet mag de lopende zaken nog afhandelen en daar hoort dit ook bij. Logisch ! De dingen die ze bedenken vind ik dan weer iets minder logisch. We spenderen een miljard aan field lab experimenten wat ongeveer neerkomt op 4000 euro per persoon. Dat geld gaat naar een pas opgerichte stichting genaamd Stichting Open Nederland. Die niet echt rekenschap hoeft af te leggen over het bestede geld. Ik denk dat een aantal mensen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire wel even de wenkbrauwen fronsen.

Goed dat bedrag kon ons demissionaire kabinet zo overmaken. Er was blijkbaar geen toestemming nodig van de Kamer en Hugo de Jonge noemt het een fantastische investering. Want je kan beter 10.000 man naar een 538 evenement sturen dan dat je Griet en Truus een kopje koffie op een coronaproof terras gunt in de voorjaarszon. Die moeten nog even wachten. Geen mens weet hoe lang. De datum van 28 april is allesbehalve een vaststaand feit en het ligt allemaal aan de cijfers qua besmetting en zo.

Het kabinet heeft ook besloten dat de zorgbonus van 500 niet uitbetaald kan worden aan alle zorgmedewerkers. Het budget van 700 miljoen wat daarvoor is vrijgemaakt is niet voldoende. Dus óf ze moeten het delen óf er valt een categorie buiten de boot. Nu denk ik met mijn uit de klei getrokken boerenverstand ; dan verhoog je het budget. Maar dat mag dan weer niet omdat ze demissionair zijn. Minister van Ark liet nog even tussen neus en lippen vallen dat die zorgbonus elke Nederlander 200 euro ging kosten. En het gaat al zo hard met de miljarden ….

Ze kunnen dus wel een miljard overhandigen aan een vage stichting máár niet het budget verhogen om de zorg hun beloofde bonus te geven. Misschien komen ze straks met het idee dat we allemaal met een blokfluit het Wilhelmus te spelen in de tuin om 20.00 uur om ze een hart onder de riem te steken (wel graag zelf de blokfluit kopen). maar geld komt er niet bij voor de mensen die zich het schompes werken tijdens deze pandemie.

Ik snap dat niet. Waarom dat miljard wel en dat zorgbonusbudget niet. Als je een miljard weg mag geven, dan moet dit ook kunnen. De regels zijn duidelijk ; je bent demissionair of niet. Dit lijkt op een beetje zwanger. En dat kan ook niet.

Zeg het maar !