Beste Dick en Marjan (update)

De reden waarom ik in al die jaren jullie nooit openbaar aangesproken heb is niet meer. Het nieuws dat Jan op 27 maart plotseling overleden is op 55 jarige leeftijd heeft jullie al bereikt begrijp ik. Bedankt dat jullie geen enkele poging hebben gedaan om contact met ons op te nemen. De boodschap is goed overgekomen dat wij daar absoluut geen behoefte aan hadden én hebben.

Want laten we even eerlijk zijn ….. Hij is voor jullie jarenlang een prachtig verdienmodel geweest. Net als de rest van de chauffeurs. Jullie mooie kantoor , die prachtige lease bmw, de mooie audi cabrio, minimaal 4 man op kantoor op 10 auto’s , 2 paarden in de wei ….. Maar als mens zijnde hadden jullie hem weinig in de rekening. De afgelopen jaren hebben jullie zo vaak pogingen gedaan hem door het lint te laten gaan zodat je hem kon ontslaan op staande voet.

Officiële waarschuwingen voor niks. Verzonnen dingen en als er dan gevraagd werd naar bewijs, ja dat kan dan niet want ivm privacy ….. Een aangetekende brief met weer een waarschuwing omdat de auto bij de haven stond geparkeerd (naast 4 andere auto’s van de firma) en niet bij kantoor. Wetende dat hij bang was nergens weer aan de slag te komen ivm zijn handicap terwijl hij zijn werk volledig naar behoren (en meer dan dat) deed.

Want zodra mensen gaan vragen waar hun geld gebleven is of waarom de cao niet gehandhaafd wordt, dan moet je ervan af hè ? Dat kan je niet hebben. Vandaar dat een planner wel een must was want die vormde tussen jullie en het klootjesvolk de buffer. Op vrijdagmiddag je verstoppen op het kantoor want stel je voor dat de mannen die voor jullie de hele week onderweg waren eens een goed gesprek wilden hebben.

Goh wat was het een teleurstelling toen bleek dat het UWV niet mee wilde werken aan een herkeuring van Jan. Hij had namelijk geen enkele ziektedag in heel veel jaren. Maar dat je dan bedenkt of je misschien subsidie kan krijgen als je aantoont dat een chauffeur speciaal onderwijs heeft gevolgd ….. Of we nog foto’s hadden of een diploma …. How low can you go als werkgever ?

Gewoon 2 keer 1100 euro inhouden op een salaris omdat jullie je shit niet voor elkaar hadden met de Belgische tol. 100 euro in de maand inhouden omdat je een administratieve handeling extra moest doen. En als het dan uitdraait op een brief van een advocaat, dan in een week vakantie zijn auto leegmaken, zijn spullen als oud vuil in een hok smijten en hem degraderen tot springer. Hebben jullie enig idee hoe zeer hem dat gedaan heeft ? Oh sorry wacht ….. Dat kan jullie niks schelen.

De reactie van Dick was letterlijk ; ik heb geld zat en ik procedeer je helemaal kapot. En dat omdat Jan gewoon zijn geld wilde waar hij recht op had. Jongens mochten plots niet meer mee, auto niet meer naar huis. Constant kijken of je weer een briefje over kon schrijven. Dat “ik heb geld zat” ook …

Er tellen maar een paar mensen en die hebben allemaal Van der Aart als achternaam.Daarom moesten jullie in december ook als een malle op zoek naar een firma die de auto’s en chauffeurs wilden overnemen. Ondanks jullie creatieve manier van boekhouding en salarisadministratie was de kas leeg. een nieuwe vergunning kregen jullie niet rond. En bij een overname van alleen de auto’s kwam een faillissement wel heel dichtbij als je boze chauffeurs moet mededelen dat ze geen werk meer hadden.

Zielig verhaal dat het jullie alles had gekost, dat jullie niks meer hadden. En de schuld voor een groot gedeelte neerleggen bij de chauffeurs. Want niet alleen corona (het excuus van de eeuw want er is geen auto geweest die om die reden stil heeft gestaan) maar ook de schades en langdurige ziekte van werknemers werden aangevoerd als reden. En dan ook nog het verzoek om even geduld te hebben in zake de laatste betalingen van het salaris. Waar jullie al maanden mee achterliepen.

Ik moet jullie nageven, dat hebben jullie inderdaad geregeld. Maar illegaal 525 euro inhouden aan scholingskosten (want al hebben de mannen ook iets ondertekend, het is niet rechtsgeldig en strijdig met de wettelijke cao als ze niet vrijwillig vertrokken zijn) en 328 vrije uren afschrijven onder het mom “dat heeft Jan zelf aangegeven bij zijn eerste ziektemelding in jaren op 29 november dat dat mocht” ….

Hij heeft inderdaad gezegd gebruik maar vrije uren daarvoor. Maar 328 uur in 3 weken …. En wat helemaal bijzonder is dat jullie dat al hebben gedaan over de maand november terwijl hij in december thuis zat. En heel apart dat we dan gewoon een ziektemelding via het UWV binnenkregen. Allemaal gewoon nog op te vragen hoor …. Ondertussen is de naam al veranderd van ETS Drachten bv naar Logistiek Bureau Friesland bv, staat het pand te koop en doet Marjan iets op het gebied van advies op personeelsgebied. (daar moest ik wel even om lachen).

De man die op zijn eigen wijze dag in dag uit maar doorging omdat hij de opdrachtgever (niet jullie !) niet in de steek wilde laten, de man die wilde werken voor zijn gezin en genoot van werken maar ook van thuiskomen, de man die nooit de zieligheidskaart heeft gespeeld en altijd zijn deel wilde doen ondanks zijn handicap, de man waar wij zoveel van hielden en nog doen, die is niet meer.

Ik ben nog steeds dankbaar dat hij de laatste drie maanden voor een firma heeft kunnen werken die hem waardeerde. Ik ben ook intens blij dat hij niet overleden is op een parkeerplek of nog erger …. Dat had ik hem zo niet gegund. Weet je, ik ben niet eens (meer) boos op jullie. Daar heb ik helemaal geen energie voor. Karma handelt het wel af.

Met vriendelijke groet,

Jet Mattiesing

Oh ja nog even een vraagje : kregen jullie nu 12.000 euro subsidie per jaar op Jan als bedrijfsgehandicapte of was dat een verkooppraatje zodat de nieuwe werkgever hem ook mee wilde nemen ? Ik hoop het laatste maar vrees het eerste.

Update : inmiddels bereiken mij van verschillende kanten berichten dat de stoet mensen die ongeveer dezelfde ervaring met jullie hebben (of nog erger) groot is. Hoe is het mogelijk dat jullie jezelf nog recht aan kunnen kijken in de spiegel ?

Update :

Was dit voor of na het reisje naar Curaçao ?

3 Comments

  1. Jet

    Ik ben nooit echt weg geweest Kees. Ik heb alleen geen zin in en energie voor zoiets als fotograferen. Ik ben blij dat ik de week weer om heb gekregen.

  2. Kees Hoekstra

    Sorry Jet , ik was nieuwsgierig geworden na het lezen van je laatste blog en zocht op je naam. Ik zag een fotografie website en Instagram. Op beide sites geen activiteit , begrijpelijker wijze. Ik had even moeten nadenken over je rouw proces. Veel sterkte en je blogs zijn schitterend. Ik lees ze steeds met volle bewondering. Zocht naar een foto van je , is jammer genoeg niet gelukt. Groetjes

Zeg het maar !