Beste milieucoach Westerkwartier

Dinsdag is in ons dorp de wekelijkse inzameling van afval. De grijze of groene kliko wordt geleegd en ook de milieuboer komt langs om plastic, papier, glas enz op te halen.

Prachtig systeem wat al jaren gebruikt wordt in onze gemeente. Het scheelt in de kg’s en heel veel dingen worden al bij de basis apart ingeleverd. Lang leve het milieu ! En de portemonnee.

Ook dit is allemaal onderhevig aan verandering en sinds kort wordt het zelfs al op je eigen stoep geschift. Vroeger ging plastic en papier in hetzelfde compartiment van de auto, tegenwoordig wordt het direct al apart ingezameld. Dat scheelt manuren en de verwerking en doorvoer gaat sneller naar de diverse recyclebedrijven.

De laatste tijd blijven er veel zakken liggen. Dan zit er bijvoorbeeld hard plastic of piepschuim in en dat mag niet (meer). Want ook de regels bij de bedrijven die het verder verwerken zijn strenger geworden. Vrachten worden eerder afgekeurd wat weer zorgt voor stagnatie bij onze

milieuboer.

Nu zijn jullie beide al een poosje aan de slag. Ik zie jullie regelmatig rijden, even stoppen, wat opschrijven en weer door. Dat zal zijn redenen hebben maar we kunnen wel 1 ding concluderen dat jullie nog niet erg uit de verf komen. Verwarrende berichten op de Facebookpagina en een medewerker van de gemeente die een rondje restafval komt doen.

Kijk ik ben nogal van de oude stempel en haal mijn zooi weer naar binnen als de jongens van de milieu auto iets niet meegenomen hebben. Niet iedereen doet dat. Het kan zijn dat het gemakzucht is of onbegrip. Want vroeger was dat geen probleem dus waarom nu wel ?

Misschien moeten jullie eens kijken naar hoe jullie je functie inkleden. Met rondjes rijden en een gemeentemedewerker langs sturen komen we er niet hè ?

Je houdt altijd mensen die het spul wat officieel niet mee mag dan maar verstoppen in een zak en ik vind dat daar best tegen opgetreden mag worden maar het merendeel van de mensen snapt er gewoon geen biet meer van. En volgens mij worden jullie betaald om het duidelijk te maken hoe het nu zit.

Toch ? En dan hoeven de jongens die kilometers lopen langs de route niet bang te zijn dat ze allerlei verwijten krijgen van mensen. Zij hebben de regels niet gemaakt.

Succes !

Zeg het maar !