Blog

Boer en paard

Beste politie,

Wat een opkomst gisteravond in Zuidhorn ! Dat was vast even schrikken voor een ieder die zich in het pand bevond. Dat er trouwens überhaupt iemand aanwezig was mag een wonder heten want inmiddels sta je vaker voor de dichte deur dan dat je een diender aantreft. Klote bezuinigingen !

Steeds minder mensen voor steeds meer werk. Aangiftes stapelen zich op en zodra die doorgestuurd zijn naar het OM duurt het ook nog een eeuwigheid voordat de boel is afgehandeld. Ik spreek uit ervaring helaas. Ik kan me zo voorstellen dat je als agent je de pleuris schaamt wanneer je een winkeldief moet laten lopen omdat er geen auto beschikbaar is bijvoorbeeld.

Ik ben van de generatie die opgevoed is met normen en waarden die toen heel normaal waren. Je gooit je rommel niet op de grond, je houdt je aan de regels en mensen in uniform verdienen respect. Simpel. Ik kan me nog herinneren dat ik ooit aangesproken werd door een agent over mijn niet werkende fietslicht. Man ik deed het bijna in mijn broek en het enige wat ik nog kon stamelen was dat het me speet en dat ik absoluut verder ging lopen. Wat ik ook deed de laatste 2 kilometer naar school.

We hebben geprobeerd deze normen en waarden door te geven aan onze kinderen. Je probeert wat als ouder toch ? Maar in deze tijd voeden niet alleen de ouders op maar ook sociaal media en dergelijke spelen een rol. En al kan je als moeder nog zo je best doen om iets een richting op te duwen, zodra beelden laten zien dat een boer zonder pardon in elkaar geramd wordt in het provinciehuis van Groningen …

Ik vraag me echt af of er op dat moment ook overleg is geweest over de aanpak toen. Heeft de hoogste man bij de Groninger politie ook geopperd om een aantal boeren binnen te laten om escalatie te voorkomen ? Ze stonden immers al uren te wachten op een antwoord. Of was “onze” sterke arm de waakhond van Henk Staghouwer die simpelweg aanviel toen het commando “pak ze” kwam ?

Ik begrijp dat jullie werk lastig is. Waar trek je de grens he ? Laat je een trouwstoet gewoon het verkeer ontregelen of grijp je in ? Laat je bij controles de buitenlandse chauffeurs buiten schot omdat daar toch niks te halen is of bekeur je ze ook ? Hoop heisa toch met tolken, auto’s aan de ketting leggen en zo terwijl je bij Nederlandse chauffeurs wel zeker weet dat je de buit binnenhaalt.

Een bekeuring voor extra verlichting is sneller geschreven en afgehandeld dan een boete voor rust maken op de vluchtstrook voor Pjotr. Zo werkt het toch ? Of zie ik het verkeerd ?

Terug naar Zuidhorn gisteravond. Twee rechercheurs brachten een bezoek aan een boer om hem te (ver)horen en foto’s te maken van een trekker die daar gestald stond. Het lijkt erop dat dit onderzoek iets te maken heeft met het politiepaard dat betrokken was bij een incident tijdens het boerenprotest in Groningen. Als je leest dat er dus diepgaand onderzoek wordt ingesteld naar dat akkefietje verwacht je dat het paard voor eeuwig kreupel is of zo.

Maar het paard mankeert niks. Natuurlijk was het niet een handige actie, daar zijn we het wel over eens. Van beide kanten niet. De boer zat fout en de agent op het paard was ook niet handig bezig. Tel daarbij op dat de frustratie hoog op was gelopen door de hondse behandeling van de boeren bij het provinciehuis en je snapt dat emoties de overhand namen.

Die emoties zijn nog niet verdwenen. Mensen voelen zich genaaid en willen dat er iets verandert. Toen jullie gingen staken was dat toch ook de drijfveer ? De boer die bezocht werd voelde zich in het nauw gedreven en trok een grens. Het moet trouwens wel een beer van een boer zijn geweest als hij 2 rechercheurs in zijn boerderij kon gijzelen. Of de opleiding van tegenwoordig voor onze dienders stelt niet zoveel meer voor : dat kan ook.

Uiteindelijk werd het later toch gearresteerd door een 8 koppige team en werd hij afgevoerd. Dat er massaal werd gereageerd door boeren die het denk ik ook niet meer snappen verbaasde mij niet. Mannen die geloven in de normen en waarden van vroeger. Die hard werken om hun hoofd boven water te houden maar zich door alle regels steeds verder in het nauw komen.Die zich totaal geschoffeerd voelen door de regering, onze volksvertegenwoordigers en de sterke arm.

Misschien hadden jullie dit anders aan moeten pakken. Iets met oog voor de mens achter de reactie. Inschatten in hoeverre je iets bestraft of laat gaan. Natuurlijk is het niet fijn als je zoiets meemaakt maar als rechercheur sta je toch stevig in je schoenen en kan je wat hebben ? De tegenwoordige tijd is nu eenmaal heftig en hectisch voor veel mensen waarbij niet uit het oog mag worden verloren dat de stress en spanning een gigantische wissel trekken op het functioneren van mensen.

Jammer dit weer !

5 Comments

  • Klaas Lingbeek

   Mannen die hard werken en geloven in de waarden en normen van vroeger????? Dan zijn ze die normen per ongeluk even kwijt zeker? Deze mannen spelen simpelweg voor eigen rechter.Protesteren niks op tegen, actievoeren geen probleem, buiten de afgesproken regels iets doen no problem. Maar je draagt gewoon de gevolgen zelf, dan ben je een man/vrouw die gelooft in normen en waarden.

   • Jet M

    Als dat het enige is wat is blijven hangen van mijn verhaal dan heeft u mijn boodschap niet begrepen of kiest u ervoor om het daar niet over te hebben. 🙂 Het meten met 2 maten begint zorgelijke vormen aan te nemen qua politieinzet. Dat was een van de dingen die ik waarneem en me afvraag waarom dat gebeurt bijvoorbeeld.

 • Andrea Smid

  Waarom is er bij het aantikken van het desbetreffende paard toen niet direct in gegrepen.Lekker is dit!! Is het de bedoeling om deze boer zijn bedrijf kapot te maken i.v.m met de stikstof affaire!!! Volgens mij zit hier meer achter.En trouwens wat moeten die paarden op straat. Het zijn edele dieren die moet je met respect behandelen. De politie moet hier zeker over na gaan denken om deze prachtige dieren niet voor evenementen in te gaan zetten!!!
  Maar bedankt voor je verhaal!

 • Jannie

  Het is diep treurig dat de boer (nog stééds )vast zit.het was zijn erf zijn huis en hij stondt in zn recht ben ik van mening .
  Dit alles is zwaar overdreven van de agentjes .ik heb respect voor de boer .ken hem een vriendelijke man die hart wérkt

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: