Blog

De dag na B-day . No farmers no food !

Wat was het gisteren een kippenveldag ! Van s morgensvroeg tot s avonds vastgeplakt aan mijn beeldschermen. Want het was een dag die de boeken in gaat als een unieke dag. De dag dat de boeren het zat waren en besloten om met duizenden naar het Malieveld te trekken. De zwaarste ochtendspits ooit en bijna niemand klaagde.

Voor mij, vanaf mijn 8ste opgegroeid tussen de boeren, de landerijen en het vee, was het al een emotioneel gebeuren, laat staan voor de mensen die hun brood moeten verdienen dag in dag uit in die bedrijfssector. De sector die al gebonden is aan 8967 regels en al jaren hun fucking best doen om nog beter met het milieu om te gaan. De agrariërs die goed voor hun dieren/gewas zijn omdat het hun levenswerk is waarmee ze ook hun gezin moeten onderhouden.

Het moment waarop de boer uit Groningen het hek plat reed was symbolisch voor de woede en wanhoop van de mensen. Den Haag wat roept de boer te begrijpen, te snappen hoe zwaar het boerenleven kan zijn en de indruk probeert te wekken dat ze naast de boeren staan in plaats van er tegenover ….. De schijnheiligheid en onbenul kwam keihard aan het licht.

Een hek plaatsen om mensen het recht op demonstratie moeilijk te maken en de de kracht uit eruit te halen was natuurlijk al schandalig maar liet ook zien dat sommige mensen geen idee hebben hoe vindingrijk boeren kunnen zijn en dat ze nooit onderschat mogen worden. Dwars door de middenberm, over het hek. Boer Sander gaat trouwens gewoon de schade betalen.

Misschien lag het aan mij maar er heerste volgens mij een samenhorigheid die ongekend was in Nederland. Omdat we hardwerkende mensen waarderen die strijden voor waar ze echt in geloven. Ik hoorde ook een aantal dingen die ik niet wist. Wisten jullie bijvoorbeeld dat we dus kip eten uit de Oekraïne ? Dat heeft ongetwijfeld te maken met handelsverdragen en zo maar de Oekraïne mensen ….

Iemand enig idee wat ze daar met de dieren en het milieu doen voordat het op ons bord ligt ? Ik niet. Bij de Jumbo kan je rundvlees kopen maar het is niet Nederlands. Het is Iers of afkomstig uit een EU land. If it aint Dutch ; it aint much zeggen ze weleens en alhoewel ik het vlees best te pruimen vind vraag ik me toch af waarom ervoor gekozen wordt om het te importeren. Waarschijnlijk omdat de supermarkten de boer geen eerlijke prijs willen betalen voor hun product ?

Ik ga eens kijken of er hier in de buurt een boerderijwinkel is waar ik producten kan kopen die rechtstreeks van de boer komen en mijn bestede geld direct komt waar het naar mijn gevoel hoort. Bij de producent en niet bij de tussenhandel. Want volgens mij zijn daar de verhoudingen compleet zoek. Ik denk dat we er nog niet zijn met de boerenacties. Er zullen vast nog dingen volgen die het publiek niet zo kan waarderen en dat is dan maar zo. Mijn sympathie hebben ze.

No farmers, no food !

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: