De eerste keer

Dit was hem dan. Afgelopen vrijdag een hoop tranen op de meest rare momenten. Toch een soort van tegenop zien maar er niet voor weg willen lopen. En het was goed. De 3 musketiers hadden daar zeker een deel in. Dankzij hun werd het geen compleet tranendal.

Het truckstarfestival waar Jan en ik elkaar vonden in 1996 was en is ons “feestje”. We hebben denk ik 1 keer overgeslagen omdat ik hoogzwanger was van de jongste maar voor de rest altijd van de partij. Dit jaar dus voor het eerst zonder Jan. De zaterdag was (te) warm en de zondag vooral nat maar we hebben genoten. Bij de categorie gesloten vervoer en we de auto’s zagen rijden met containers hadden de oudste en ik even een moeilijk moment maar dat geeft niks.

Ik kan ook niet uitleggen waarom dit festival voelt als een warme jas. Je moet wat hebben met transport, met ronkende motoren en pk’s. Als je als leek een rondje loopt op het middenterrein denk je misschien dat het gaat om special paint, dure interieurs en klompen met witte sokken. Is ook allemaal (nou ja bijna alles) mooi en veel harten gaan sneller kloppen bij dat mooie spul.

Mij gaat het vooral om de mannen en vrouwen langs het circuit. Die dagen voor het laatste weekend van juli aan de poets gaan (als de planning meezit). De auto’s waar je de gezinnen vindt. De partytenten en de bbq’s. De brede vaders met de kleine kinderen aan de hand op de trap. Het voelt voor mij als een plek waar iedereen mag zijn wie ie wil. Groot, klein, mager, dik. Welke kleding je draagt doet er niet toe. Je bent binnen en je hoort erbij. En ja ik ken ook de verhalen van dronken mensen die geen enkele rem meer hebben zodra ze teveel gezopen hebben. Maar dat is een kleine groep en ik kies ervoor om dat te negeren.

We hebben vaak gezegd ‘pap had nu … “. En ook de standaard reactie van Jan als de oudste trakteerde op een broodje beenham “als ze niet te duur zijn hoor!’ hebben we nog even benoemd. Ik heb je gemist kerel maar het is wat het is en ik denk dat je trots kan zijn op ons.

Volgend jaar zijn we er weer en dan misschien wel met alle musketiers langs de baan. Wie zal het zeggen ?

Zeg het maar !