Blog

De koe bij de horens

Ik loop regelmatig een stukje van het Blotevoetenpad in Opende en na de eerste bocht naar rechts zie ik vaak links een nieuwsgierig hoofd door de struiken. Ik dacht altijd dat hij alleen was maar het is een groepje stieren die daar grazen. Het zijn Schotse hooglanders en behoorlijk imponerend om te zien. Vooral als er 1 met zijn poot gaat schrapen over de grond en daarbij oerklanken uitstoot.

De dieren zien er trouwens uit alsof ze inderdaad via een tijdmachine daar vandaan komen. Uit de oertijd. Ze lopen in een veld, vol met boterbloemen en gras. Het is een prachtig plaatje. Als plattelandse weet ik natuurlijk dat ze uiteindelijk bij iemand op het bord belanden.

En wij hadden het geluk dat dat vanavond letterlijk het geval was. Nu eten wij altijd “supermarkt”vlees en af en toe wat van de slager. Ook niks mis mee natuurlijk en eigenlijk verwachtte ik geen verschil in smaak.

Ik had het vlees even aangebakken, vlees eruit en uien fruiten, vlees terug met 240 ml water en 35 minuten op stew/meat. Ergens in mijn achterhoofd zeurde een stemmetje. “Dat gaat niet gaar zijn”. “Daar ga je spijt van krijgen”. Want rundvlees staat hier op de traditionele manier bijna de hele dag op.

Na de 35 minuten, een kwartiertje laten rusten, pakje frito en blikje tomatenpuree erbij en op de warmhoudstand totdat we aan tafel gingen. Man en zonen houden altijd een beetje hun hart vast als ik zoiets doe. Want stel je voor dat het mislukt. We eten al bijna nooit echt een stuk vlees en dan zo’n gok nemen … Het is nogal wat.

Goed weet u nog dat ik zei dat ik eigenlijk geen verschil in smaak verwachtte ? Wat kan een mens zich vergissen. Dat was het lekkerste stukje vlees wat ik ooit heb gegeten. Mals, prachtige structuur en een heerlijke smaak. Ik lijk wel een reclamespotje maar ik kan gewoon niet anders zeggen.

Er werd in de pan gekeken en de teleurstelling was groot toen bleek dat alles écht op was. Drie keer een 9 van de mannen en dat wil wat zeggen want het zijn en blijven noorderlingen natuurlijk.

Mochten jullie nu nieuwsgierig zijn waar je dit hemelse vlees kan kopen ; klik hier . Er zijn speciale afhaaldagen op de boerderij zelf maar ze versturen ook per post. Daar hebben ze een hele handige manier voor zodat het vlees diepgevroren bij u wordt afgeleverd.

Op 30 juni organiseren Jelwin en Ymkje Kuipers
(Kaleweg 13, 9865TC Opende) een open dag en kan u persoonlijk een kijkje nemen bij dit prachtige bedrijf. Vast leuk om dat eens te doen !

xxx Jet xxx

 

 

Zeg het maar !