De nieuwe kleren van de keizer en peter kwint

Oh lieve help er is (weer) een discussie over de kledingstijl van Peter Kwint. Hij verscheen vandaag in de 2e kamer in een shirt met korte mouwen en je zag een deel van tatoeages. Ik las termen als “landloper” en “zwerver”voorbijkomen.

Voor wie het niet weet wie Peter Kwint is, hij is lid van de SP en zit in de 2e kamer. Dhr Kwint is ook lid van de commissie die de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen doet. Ik volg deze gesprekken regelmatig en zie een groep mensen die echt willen weten wat en hoe er besloten is omtrent de gaswinning.

Ik vind hem een zeer betrokken kamerlid en ik zou hem zeker aanspreken als ik een probleem had waar hij misschien een rol zou kunnen spelen als ik op zoek was naar een oplossing. Want we hebben mensen nodig die makkelijk toegankelijk zijn. We hebben al genoeg mensen die, gekleed in een 3 delig pak, ongenaakbaar in hun torentje zitten en bepalen of het hun of onze oorlog is.

Dat laatste is natuurlijk net zulke grote flauwekul als de opmerking over de tshirt van Peter Kwint maar we hebben genoeg mensen die het sprookje van Hans Christian Andersen “De nieuwe kleren van de keizer” dagelijks naspelen.


Vele jaren geleden leefde er een keizer die zo vreselijk veel van mooie, nieuwe kleren hield dat hij al zijn geld uit gaf om zich mooi te maken. Hij bekommerde zich niet om zijn soldaten, en het theater of een rijtoer in het bos vond hij alleen maar leuk om zijn nieuwe kleren te laten zien. Voor ieder uur van de dag had hij een ander gewaad, en zoals je over een koning zegt dat hij in de ministerraad is, zo zeiden ze hier altijd: “De keizer is in zijn kleedkamer!”


Persoonlijk zal het me een zorg zijn hoe iemand zich kleedt ; hoe jij je kleedt. Het gaat me om de inhoud, om wat je doet en wie je bent. Geef mij maar een parlementariër in T shirt die knokt voor een mooie samenleving waarin iedereen mee kan doen ! Al die Gerda’s die losgaan op een manier van kleden … (pak of shirt) Kom op mensen ! Of je nu een hoofddoek draagt, een tshirt of een 3 delig pak ; het gaat erom wat je doet.

Zeg het maar !