Blog

Dor hout

Gisteren plaatste mw Zwagerman een tweet. Misschien zegt de naam jullie even niks maar ze is schrijfster, columniste en je kan haar huren als dagvoorzitter als je een vergadering of congres hebt . Klik hier als je precies wilt weten wat het worldwideweb als antwoord geeft als je haar naam opzoekt.

Goed Mw Zwagerman plaatste dit,

Wat ze bedoelt te zeggen is dat we door het Coronavirus een hoger sterftecijfer hebben onder onze ouderen en dat we daar niet zo spastisch over moeten doen. Ze gaan toch wel dood en dan maar wat eerder. Dat de beperkingen in ons leven zwaarder wegen dan het overlijden van een groot aantal mensen op leeftijd. Dat zegt ze.

Kamp Jort

Ze behoort dus een beetje tot kamp Jort Kelder die al verklaarde dat we voordat we dikke oude mannen van 80 met overgewicht en rokerslongen gaan redden in deze crisis er misschien eerst eens een kosten-baten analyse op los zouden moeten laten. Hier schreef ik daar iets over.

En dat soort berichten lees je dan nadat je net hebt gelezen dan de vader van Duk overleden is.

De man die een paar dagen eerder nog belde over het koffiezetapparaat dat stuk was en hij graag wilde dat er direct een nieuwe werd gehaald. Na 2 uur op de SEH verwisselde hij het tijdelijk met het eeuwige dankzij het Coronavirus. Als je sarcastisch zou willen zijn zou je kunnen denken dat Jort en Marianne dat in elk geval zullen kunnen waarderen. Twee uur SEH loopt nog niet direct in de papieren,

Bloemen

Het was geen gemakkelijk einde. Het was heel verdrietig. Het was zwaar. Heel zwaar. En terwijl de geest nog bezig is om alles te verwerken moet er een begrafenis geregeld worden met ontzettend veel beperkingen. Een kist geregeld worden, een bijeenkomst, kaarten. De kamer in het verpleeghuis moet leeg … Dat is normaal gesproken al zwaar maar in deze tijd helemaal. Wat ik er zo van mee heb mogen krijgen was het een prachtig afscheid met een beschilderde kist, een gitarist, bloemen uit zijn eigen kamer , middenin de natuur met een zonnetje en de kist op een boerenkar.

Functie

Mw Zwagerman heeft nog niet ontdekt dat dor hout een hele belangrijke functie heeft in dit leven. Dat we als jong blaadje denken ; zo die is oud. Dat we als beginnende tak denken ; wat een ouderwetse denkbeelden. Dat we als stevig tak denken ; hoe hebben ze dat toch gedaan ? En wat hebben ze hard gewerkt. Dat we als tak met eigen beginnende takken denken ; respect ! En rustig toewerken naar het moment dat wij dor hout zijn.

En dat heeft niks te maken met zinloze emoties. Dat heet een leerproces waarbij je observeert en ontdekt. Zo werkt het leven. Zonder dor hout geen complete natuur. En al zou je dit wel schuiven op gevoelens : zijn die ook niet nodig ? Meer dan ooit in deze tijd waarin we voor elkaar moeten zorgen, op elkaar moeten letten ? Dat we thuis blijven en onze sociale contacten beperken zodat de moeder van Corry niet besmet raakt en volgend jaar haar 82ste verjaardag kan vieren?

We hebben hier en nu al het dorre hout nodig wat er maar te vinden is. Ik hoop oprecht dat Mw Zwagerman even probeerde de knuppel in het hoenderhok te gooien door een stelling te deponeren, dat ze eigenlijk het tegenovergestelde bedoelde. Met je dorre hout !

2 Comments

  • wim

    Ik vraag mij wel eens af wat voor mensje jij bent. Je weet alles heel vaak heel mooi op te schrijven. En ook heel vaak mijn mening weer te geven. Niet altijd, bijna altijd. Dit ook weer. Ik had het zo op kunnen schrijven. Had…want ik deed het niet. Bedankt dat je het voor mij deed…….

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: