Blog,  Maatschappij

Eerlijke handel op het bord

Als ik in de supermarkt loop bekruipt me toch het gevoel dat ik met de aankoop van bijvoorbeeld groente en fruit de baas van de supermarkt sponsor en niet de boer die zijn/haar tijd en geld heeft geïnvesteerd in zijn of haar producten.

Dat dat gevoel wel klopt blijkt wel. Dit is een overzichtje van juni 2109.(bron ; rtl nieuws) Het zal in een jaar tijd eerder minder dan meer zijn geworden.

Marokko

Boontjes uit Marokko of Ethiopië liggen de meeste weken van het jaar voor het grijpen op de groentafdelingen. Verpakt in plastic met gaatjes om te luchten. Persoonlijk vind ik ze er ook uitzien alsof ze eeuwen in een pakhuis hebben gelegen om vervolgens naar ons kikkerlandje te worden vervoerd per luchtvracht of via het water. Het is zo gewoon maar zou het niet moeten zijn vinden jullie ook niet ? En hoeveel zou er nu van dat absurde hoge bedrag nu terechtkomen bij de boer in dat verre land ?

Het kan anders !

Ik was dus op zoek naar een manier om de boer rechtstreeks te sponsoren en groente op het bord te toveren zonder dat er vliegtuigen aan te pas komen. Hier in de buurt kan je vrij gemakkelijk aardappelen kopen bij de boer maar qua groente en zo is het een beetje behelpen. Melk, yoghurt enz zijn wel duidelijk bezig aan een opmars. Dus jullie kunnen jullie misschien voorstellen dat ik blij was toen ik de streekboer ontdekte.

Gevonden op de website :

Bij De Streekboer koop je producten rechtstreeks van boeren uit Noord-Nederland. Boodschappen doen bij lokale boeren is duurzamer en gezonder. Bovendien durven wij te beweren dat je er gelukkiger van wordt! Daarom hebben we in 2015 De Streekboer opgericht. Lokale groentetelers, veeboeren en bakkers hebben zich bij ons aangesloten en bieden hun producten aan via het Streekboer platform.

Omdat de Streekboeren zich hebben verenigd, kun jij jouw lokale zuivel, groente, vlees en brood online bestellen en op één plek afhalen. Wij hopen dat jij er net zo gelukkig van wordt als wij!

De website staat vol met informatie over producten (echt héél véél !), manieren van bestellen en de afhaalpunten. Ik ga binnenkort eens een tas groente bestellen en jullie kunnen dan hier een review vinden. (Nee ik word dus niet gesponsord om dit bericht te plaatsen. 🙂 )

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: