Google !

Sinds kort ben ik het bezit van een wekkerradio waar je tegen kan praten. Als je een alarm wilt zetten moet dat zelfs. Er zitten namelijk geen knoppen op om die functie te gebruiken.

Je moet eerst via je telefoon allerlei dingen instellen en inspreken en dan ben je er helemaal klaar voor. Denk je. Zo’n eerste week met een dergelijke staaltje techniek op je nachtkastje is hard werken.

HEY GOOGLE ZET HET ALARM OP 5.30 UUR. Ik sprak de afgelopen dagen op een dusdanig volume alsof het een slechthorende bewoner van het verzorgingshuis betrof. De blikkerige stem antwoordde dat het gelukt was en ik de volgende morgen gewekt zou worden op de door mij gewenste tijd. Ik snap nu dat ik niet hoef te brullen. Ook wel zo fijn voor de buren.

En toch ga je wat nerveus tussen de klamme lappen want zo’n ding kan dat wel zeggen maar HEY …. De volgende horde was het apparaat zo instellen dat ik met de radio aan in slaap kon vallen. Sinds mensheugenis sluit ik de dag namelijk af met een uurtje radio 1. Vroeger was dat “met het oog op morgen” maar tegenwoordig ben ik tegen die tijd al in coma.

Nu weet ik dat we allemaal aan het DAB+ signaal moeten (als ik de reclame mag geloven) maar in onze regionen is het huilen met de pet op wat dat betreft. De ontvangst was belabberd. Wat zeg ik ? Er was helemaal geen ontvangst. Pas toen ik het draadje met een kopspeld had vastgezet op de muur (en dan nog niet recht omhoog maar 45 graden naar het oosten met een kleine twist richting het zuiden ) kwam er muziek.

HEEY GOOGLE SCHAKEL DE RADIO UIT OVER 60 MINUTEN ! Terwijl ik mijn hoofd op mijn kussen laat vallen zegt mijn nieuwe speeltje : DIT IS WAT IK OP WIKIPEDIA GEVONDEN HEB. Huh ? Gewoon even de radio over 60 minuten uitdoen. Met je Wikipedia.

HEY GOOGLE SCHAKEL APPARAAT UIT OVER 60 MINUTEN ! Wilt u alle alarmen annuleren? NEE SCHAKEL ALLEEN RADIO UIT! Oke ik SCHAKEL de radio uit. Wel gloeiende en nog wat …. Ik wil gewoon in slaap vallen met langs de lijn en omstreken. Hoe moeilijk kan het zijn ? GOOGLE ZOEK NPO 1. De lampjes blijven uit en het blijft stil. GOOGLE ZOEK NPO 1 !

Is ie nu al stuk denk ik. Dat zal toch niet ? Ik heb mijn 20 jarige oude exemplaar nog achter de hand maar dat kan toch niet de bedoeling zijn. In het ieniemienie instructieboekje vind ik een waarschuwing. Begin elke instructie met HEY of OKE. Ohwwww ….

Plots begint er een podcast af te spelen over een vermoord meisje wat terug gevonden is in een kelder. Bijzonder want die heb ik deels afgespeeld op mijn telefoon en die ligt beneden aan de lading. En elk berichtje wat binnenkomt op mijn telefoon geeft een PLING via de wekkerradio boven. Dit is allemaal teveel voor mijn brein dus ik val zonder radio in slaap. En ik vraag me af of ik ooit vrienden wordt met Google.

Nu een week later kunnen we inmiddels zeggen dat we het al wat beter met elkaar kunnen vinden. Het is nog geen 100 punten maar we gaan vooruit.

HEY GOOGLE !

Zeg het maar !