Gratis !

Terwijl er organisaties zijn die verklaren dat Nederland er echt heel goed voorstaat en de bomen bijna tot in de hemel reiken zie ik een nieuw verschijnsel in de dorpen.

De zgn weggeefkasten. Mensen plaatsen een kast en daarin kan je producten doen die je wel in huis hebt maar nooit gebruikt. Je kan ook bijvoorbeeld een pak melk extra kopen als je het geld kan missen en dat dan doneren. En mensen die dingen nodig hebben kunnen het daar halen. Het is een mooie manier om onder andere voedselverspilling tegen te gaan en je helpt ook nog je medemens. Misschien zorgt dat pak macaroni wat jij in die kast hebt gezet er wel voor dat er op een tafel in het dorp wel warm eten staat ipv een plak oud brood uit het vuistje.

Want ondanks dat sommige berichten ons willen doen geloven dat het fantastisch gaat met de BV Nederland, het heeft er voor sommigen nog nooit zo beroerd uitgezien. Gezinnen lopen muurvast en de rijen bij de voedselbanken zijn nog nooit zo lang geweest. Gelukkig had de regering nog de optie schoolontbijtjes in de gereedschapskist zitten en ik verwacht dat eind 2024 er geen kind meer met een rammelende maag op school zit. Althans dat hoop ik !

Want we kennen inmiddels de snelheid waarmee ons kabinet problemen oplost en aangenomen moties uitvoert niet waar ? Vraag maar aan de Groningers en de slachtoffers van de toeslag-affaire. Die kunnen daarover meepraten. Ik vraag me werkelijk af waar we dit zooitje ongeregeld aan te danken hebben maar wie ben ik ?

Terug naar de weggeefkasten. Ook in ons dorp staat er sinds gisteren 1. Bij iemand onder de carport naast de voordeur. Mooi beschermd tegen weer en wind. Dat is het voordeel. Het nadeel vind ik persoonlijk dat je dus letterlijk bij iemand naast de voordeur moet zijn. Ik kan me voorstellen dat dat toch een beetje voelt als de walk of shame. Helaas zit de huidige maatschappij ook zo in elkaar dat je zo’n kast niet ergens neer kan zetten waar er geen toezicht is. Die worden geplunderd en vernield. Daar kan je op wachten.

Nogmaals ik vind het een prachtig initiatief ! Maar wat moeten we ons schamen in dit land. Elke dag hoor ik weer iets waarvan ik denk : hoe dan ?! Koffie is fout, gebak is gevaarlijk. Van op gas koken krijgen de kinderen astma en damherten worden verboden in hertenkampen. Want ze zouden een mens kunnen bezeren. Elke minster roept dat ze het probleem zien en dat ze echt hun best gaan doen om de pijn te verzachten. Vaak via ingewikkelde regelingen waar geen hond wat van begrijpt.

Misschien moeten ze daar in Den Haag eens bedenken hoeveel pijn ze hun inwoners doen. Zodra dat opgelost is gaan we het hebben over wormen die in de war raken van mest op hun hoofd en de reclame van M & m’s !

Zeg het maar !