Heeft het nog zin ?

Het vlagprotocol voor vandaag is van zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok zonder wimpel. Dus klom ik op ons huishoudtrapje om onze nationale driekleur uit te steken /op te hangen. Terwijl ik mijn broodje appelstroop naar binnen werk en hoop dat de stroop niet tussen mijn vingers gaat lopen zie ik dat de vlag als een zielig vod om de stok is gedraaid en het regenwater eruit druipt.

Het is wel weer voor een herdenking. Maar wat herdenken we nu eigenlijk ? De oorlog is al zo lang geleden. Waarom zouden we nog de vlag uithangen en om 20 uur 2 minuten stil zijn ? Heeft het allemaal nog zin ?

Vanavond zullen voor de 2e keer op rij geen bloemen worden gelegd door een lange rij dorpsgenoteb op de graven van een aantal jongemannen die stierven omdat hun vliegtuig neerstortte. Gelukkig neemt Plaatselijk Belang de honneurs waar en zal het graf niet kast blijven. Mooi !

Onze jongens hebben bijna de leeftijd van de gesneuvelden. De één is hard aan het werk, de 2e viert vakantie. Onze dochter zit nu te studeren in de universiteitsbibliotheek. Vrijheden die we beschouwen als normaal. Ook zij zullen vanavond 2 minuten stil zijn. Wat ze herdenken of waar ze aan denken tijdens die minuten is helemaal aan hen. En wat ze ervan vinden mogen ze ook gewoon zeggen. Wederom een vrijheid die we beschouwen als normaal.

En zo zijn er zoveel dingen om dankbaar voor te zijn. Het leven is momenteel voor veel mensen zwaar en moeilijk. we leven in een tijd die bizar en onwerkelijk is. En ik kan me voorstellen dat mensen zich opgesloten voelen en boos zijn. Boos op mensen die complottheorieën aanhangen en alle regels aan hun laars lappen. En dan hebben we de groep mensen die boos is omdat mensen wel meegaan in de corona ellende.

Maar realiseer je je ook dat dat ook een vrijheid is ? Om je afwijkende mening te verkondigen zonder dat je opgepakt wordt en afgevoerd zoals in 1940-1945. Al herdenk je ook niet de gevallenen in een oorlog die al lang geleden is, sta eens stil bij wat we allemaal aan vrijheden hebben. Ook in deze coronatijd. Dus ja het heeft zin ! Doe je mee ?

One Comment

Zeg het maar !