Het is officieel !

We zijn een bananenrepubliek geworden. In Ter Apel gaat Artsen zonder Grenzen hulp verlenen. Artsen zonder Grenzen ; laat hem even indalen …

Bad vol

Hoe komt dat nou ? Zijn we echt slecht in het opvangen van mensen in nood ? Hebben we er een bende van gemaakt ? Of is de toestroom gewoon te groot ? Als je bad overloopt draai je eerst de kraan dicht toch ? Maar dat schijnt niet te mogen. Die kraan dichtdraaien. Dat hebben we namelijk afgesproken op Europees niveau.

En aan die afspraken houden we ons. Er schijnt. ook een verdrag te zijn dat zegt dat vluchtelingen in het eerste veilige land waar ze aankomen asiel moeten aanvragen. Dat is ook afgesproken. Maar daar maken we niet zo’n punt van.

Terug

Er zijn ook landen die hun inwoners niet weer terug willen ondanks het feit dat ze daar weinig te vrezen hebben. Deze “veilige landers“ zorgen voor enorm veel overlast maar blijkbaar kunnen we ze niet retourneren al hebben we het bonnetje nog. Daar hebben we vast ook ergens afspraken over gemaakt maar hee niet elke overeenkomst is heilig.

En zij dan ?

Het is echt een drama en vraagt om andere maatregelen. Voor de vluchtelingen die hier naar toe komen maar ook voor bijvoorbeeld de inwoners van Ter Apel die al jaren overlast ervaren. Want die is er. Maar er is blijkbaar een tendens dat je daar niet over mag praten want dan ben je een racistisch.

Ik heb de oplossing ook niet maar dat er wat moet veranderen lijkt me duidelijk. Maak een afweging tussen alle belangen. Als afspraken niet meer werken moet je ze aanpassen. Het kan. Kijk naar Denemarken.

Zeg het maar !