Het kan zo mooi zijn ….

Na jaren is er weer een speeltuintje in de straat. Er wordt fanatiek gebruik van gemaakt en wat is er nu mooier dan spelende kinderen …. Niet alleen de kinderen uit onze straat spelen er, ze komen uit het hele centrum. Helaas heeft dit ook een keerzijde.

Er ligt me een partij zwerfvuil elke keer weer. Blikjes, pakjes, papier. Allerlei troep wordt achteloos weggesmeten. Oke het is niet handig dat er nog geen prullenbak staat en misschien kan de gemeente er ook nog een bankje plaatsen zodat ouders op een veilige manier (en niet midden op straat) toezicht kunnen houden.

Niet alleen de jonge kinderen weten de weg te vinden naar het speelveldje. Ook pubers vinden het reuze leuk en daar is niks mis mee natuurlijk. Maar als je dan met zijn 6en op de wipwap gaat zitten en het allemaal niet hard genoeg kan gaan ….. De jonge beplanting wordt gewoon uit de grond gerukt.

Achtergelaten loopfietsjes worden “vakkundig” gesloopt in de avond. Toen onze kinderen klein waren moest ik s avonds ook op zoek waar ze precies de traptrekker hadden laten staan en dat is niet veranderd. Maar waarom moet dat nu compleet gesloopt worden als het wel is blijven liggen ?

Nu zou je kunnen zeggen dat het aan de opvoeding ligt maar ik denk niet dat dat het geval is. Baldadig ben je als puber vaak buiten de huiselijke kring omdat je het thuis niet in je hoofd hoeft te halen om voor de lol iets te slopen. Ik durf in elk geval niet mijn hand in het vuur te steken als je me vraagt of onze kinderen nooit iets gedaan hebben waarvan ik altijd zei “als het maar uit je hoofd laat!”.

Dus …. beste jongeren ! Zullen we het een beetje gezellig houden ? En lieve kinderen willen jullie je pakjes, blikjes en snoep verpakkingen gewoon mee naar huis nemen ? En maak vooral allemaal heel veel lol in het speeltuintje !

Het kan zo mooi zijn maar dan moeten we wel allemaal even een beetje opletten en het netjes achterlaten. En ik denk dat Hiltje (onze topper die ervoor zorgt dat het groen in de straat er netjes bij ligt in weer en wind) jullie ook dankbaar is.

—- Jet Mattiesing —-

Zeg het maar !