Hoera voor giro #555 (of niet)

Gisteren was er een landelijke actie op radio en tv en de opbrengst was 106 miljoen. Dit is een tussenstand en zal nog stijgen. De regering geeft nog 15 miljoen extra, bovenop de 24,5 miljoen die ze al beschikbaar hadden gesteld voor hulp aan de Ukraine. Prachtig resultaat ! En nee ik heb niet gedoneerd. Dat heeft niks te maken met het feit dat in sommige opzichten #555 nogal omstreden is. Wisten jullie dat van die pak hem beet 100 miljoen 7 miljoen gereserveerd wordt voor administratieve toestanden ? En het schijnt dat er in Haïti amper huizen zijn gebouwd van de opbrengst. Geen idee of het klopt hoor want bovenstaande redenen waren niet doorslaggevend voor mij om niet te doneren.

SAMEN OF TOCH NIET ?

Veel mensen roemen de eensgezindheid tijdens dit soort evenementen maar deze keer werd ook wel heel duidelijk dat we toch meer verdeeld zijn dan we het willen doen lijken. Mensen die roepen dat we in een rijk land leven, dat we niet mogen klagen en dat je je moet schamen als je niks gegeven hebt. En mensen die vinden dat we alleen aan onszelf moeten denken omdat het leven hier ook net te doen is voor velen. Ik ben meer van de tussenweg. Het grijze gebied zeg maar ….

aow

Ik hoorde iemand van het belteam (hij had in GTST gezeten maar nu niet meer) dat hij een meneer de Vries aan de telefoon had gehad die zijn hele AOW wilde doneren. Een bedrag van 800 euro. Meneer ging zelf wel een maand droog brood eten. Persoonlijk denk ik dat zulke giften even geparkeerd moeten worden en mensen op een later tijdstip teruggebeld moeten worden met de vraag of ze nog steeds achter hun donatie staan.

PORTEMONNEE

Goed volgens sommige mensen moet je je dus schamen als je niet hebt gegeven want hoe erg je het ook hebt, het is daar altijd erger. Dus moet je je portemonnee trekken en doneren. En als je dat niet doet ben je egoïstisch. Want een euro moet iedereen kunnen missen. Wat zou het mooi zijn als dat zo was ! Maar er zijn gezinnen waar die ene euro staat voor het goedkoopste van het goedkoopste brood waarmee de kinderen gevoed moeten worden.

In dit rijke land zijn er talloze mensen die elke dag moeten puzzelen om de boel rond te krijgen. Of moeten proberen het gat zo klein mogelijk te laten. Maar 1 dag een brooddag ipv 2. Die met angst en beven hun energierekening openen omdat elke tientje bijbetalen een drama is. Die eigenlijk niet meer voor 15 euro kunnen tanken ivm de stijgende prijzen in de supermarkt maar er toch 20 euro in moeten gooien omdat woon werk verkeer niet kan met het openbaar vervoer.

IVOREN TOREN

Het is echt fijn als je je daar niet druk over hoeft te maken. En ik gun iedereen onbezorgd boodschappen doen en wel zien wat de kassa aangeeft. Maar als jij, in je ivoren toren, denkt dat er hier geen mensen zijn die echt armoede kennen in Nederland …. Als jij denkt dat iedereen wel een euro kan missen ….. Dan heb ik nieuws voor je. Ze bestaan. En het zijn er meer dan je denkt.

Natuurlijk is relativeren helemaal goed maar bagatelliseer niet de problemen in dit land en hou ook oog voor de problemen die hier spelen. (En waarschijnlijk alleen maar groter worden)

Zeg het maar !