Ik deug niet

Ik val maar met de deur in huis ; ik deug niet. Ik wil geen excuses aanbieden. Ik heb er schoon genoeg van ; die sorrycultuur.

Ik heb als kind genoten van “de negerhut van Oom Tom”. Ik at dozen vol negerzoenen en ik hield van de geschiedenislessen over de VOC. En nog steeds vind ik blanke vla best te doen.

Je kan wel aan de gang blijven in dit land met sorry zeggen. We bieden voor van alles ons excuus aan. Ik wil dat niet. Waarom zouden we in vredesnaam? Krijgen we van de andere landen die ons wat hebben aangedaan ook een sorry ?

Dat er in onze geschiedenis dingen gebeurd zijn die in de tijdgeest van nu onvoorstelbaar zijn, dat geef ik grif toe. Als dat nu zou gebeuren zou ik me doodschamen.

Normen en waarden veranderen nu eenmaal. Maar moet ik me nu werkelijk excuus aanbieden voor wat eeuwen geleden gebeurde ? Ben ik daar persoonlijk verantwoordelijk voor ?

Of hanteren we het politieke systeem dat opvolgers altijd verantwoordelijk blijven voor de besluiten van hun voorganger en daar de consequenties voor dragen ? Oh wacht ….

Die nemen niet eens verantwoording voor hun eigen daden tegenwoordig. Laat staan voor die van hun voorgangers. Die lachen alle ellende weg. Ik hoor Rutte nog zeggen ; de kamer kan ons niet meer wegsturen want we zijn al opgestapt.

En ondertussen regent het besluiten van een demissionair kabinet. Joe. Met je “daar heb ik geen actieve herinnering aan ” en je ” volgens mij zat ik in Niger”.

Ik wil geen sorry zeggen voor de daden van mensen waarmee ik op geen enkele manier verbonden ben. Dat denk ik tenminste maar goed dat dacht Akwasi ook en toen bleken zijn voorvaderen ook ordinaire slavenhandelaren te zijn.

Ik wil dat de Piet Heijn straat gewoon zo blijft heten. We zijn compleet van het pad af hier. Er worden ons allerlei dingen door de strot geduwd en uit naam van ons geregeld.

En let maar op ; na excuses komen de claims. En de betalingen. En de rituele boekverbrandingen. En de excuus-standbeeelden. Nadat eerst degene die onze geschiedenis uitbeelden van hun sokkel zijn getrokken.

Welke leider ook excuus maakt voor dingen, ver ver in ons verleden ….Niet uit mijn naam. Sorry ….

Zeg het maar !