Blog

Je zal er maar wonen

Het rommelt in Groningen. Letterlijk. De aarde schudt met regelmaat van de klok en eigenlijk is het wachten op het eerste huis wat in gaat storten. Wie denkt dat de aardbevingen in Groningen niet zo ingrijpend zijn als de aardbevingen in andere regionen onderschat het leed van de getroffen Groningers.

Dat de gaskraan niet in 1 keer dicht kan snap ik wel, We zijn allemaal zo verrekt afhankelijk van dat spul wat uit de bodem komt. Koken, verwarming en dan heb ik het nog niet eens over de industrie die ook gebruikt maakt van gas. Het is zo verweven met ons bestaan.

Van ons allemaal ; van Groningen tot aan Limburg, van de Zuid Holland tot aan de Achterhoek. Je zou toch denken dat de regering niet al te moeilijk zou doen over een vergoeding voor geleden schade. Het tegendeel is waar. Eigenlijk willen ze de Groningers afschepen met een appel zonder ei.

Wazige communicatie, commissie na commissie, schadeloketten, experts die de meest idiote redenen bedenken om mensen geen schadevergoeding toe te kennen. Ze wachten en wachten en wachten. Ik weet echt heel erg zeker dat er in andere delen van het land minder geduld was geweest. En dat de regering het dan minder laks het had aangepakt.

Het is inderdaad een dun bevolkt gebied. Er wonen minder mensen dan in de randstad, Maar de inwoners van dit deel van Groningen zijn gehecht aan hun woonomgeving. Hun wortels liggen daar, diep verankerd in de Groningse grond. Ze willen niet weg maar sommige mensen moeten wel omdat hun huis onbewoonbaar is verklaard. En opnieuw beginnen kost geld …

Geld wat van de regering zou moeten komen omdat de schatkist jarenlang flink gevuld is door de opbrengsten van het aardgas. Anderen willen graag blijven wonen maar dan moeten de huizen verstevigd worden en daar is geld voor nodig. Wat van …. Je zal er maar wonen ….

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: