Joehoe hier ben ik !

Afgelopen vrijdag mocht ik deelnemen aan een panel over energiearmoede. Dit naar aanleiding van een eerdere bijeenkomst over een ander onderwerp. Al een poos ben ik deel van een groep die meepraat over onderwerpen in de maatschappij.

Dit wordt geïnitieerd door de gemeente Westerkwartier in samenwerking met Humanitas. Ik vind het altijd waardevol die bijeenkomsten. Ik leer een hoop, ook over mezelf.

Goed afgelopen vrijdag was een soort spoedzitting want voor een grote groep mensen dreigt de stijgende energieprijs toch echt wel een heel groot probleem te worden. Er zal achter een groot aantal voordeuren echt een keuze moeten worden gemaakt tussen de kachel aan of eten op tafel.

De gemeente Westerkwartier realiseert zich dat godzijdank en probeert in te springen op deze ontwikkelingen en zit dus zeker niet stil. Een aantal studenten van de Erasmus Universiteit is gevraagd om mee te denken en een analyse te maken van de problematiek. En wat eventuele oplossingen zouden kunnen zijn.

Wat de gemeente goed begrepen heeft is dat het heel belangrijk is om echt mét mensen te praten die het kan betreffen in plaats van over deze groep.

Wij wonen in een huurwoning die matig geïsoleerd is. Onze doorzonwoning met open keuken is een energieslurper. Ik hou mijn hart vast voor de volgende nota. En in onze straat zijn er ongetwijfeld meer mensen die wakker liggen van deze ontwikkelingen.

Ik vind het echt goed dat er in onze gemeente korte lijnen zijn met bijvoorbeeld de wethouder die naar aanleiding van de uitkomst van een vergadering ook het voortouw neemt om dit op poten te zetten.

Misschien mag ik nog een suggestie doen richting onze gemeenteraad. Neem een ervaringsdeskundige in dienst om te helpen bij dit soort dingen. Een loket bemannen, formulieren invullen. Helpen met contact leggen met instanties.

Maak de drempel naar jullie een stukje lager door een aanspreekpunt te creëren waar iemand zit die echt weet wat het is om te dealen met dergelijke problemen. Niet alleen in theorie maar ook in de praktijk.

Mijn CV stuur ik graag op !

Met vriendelijke groet,

Jet Mattiesing

Zeg het maar !