Blog

Lopend goud

Vandaag waren we op een open dag van de Noorderpoort in Groningen op de locatie aan de Bornholmstraat. Puber 1 zit in zijn eindexamenjaar en gaat in september beginnen aan de chauffeursopleiding.

Het was redelijk druk en als je dan zo rondkijkt zie je jonge enthousiaste mensen die allemaal geen Havo advies kregen toen ze van de basisschool kwamen. Die iets willen doen met hun handen en niet bang zijn om die vies te maken. Puber 1 is er ook zo één. In klas 2 zat ie al binnen omdat ie zijn tekening niet af had.

Zijn hele schoolcarrière is er 1 geweest van op haren en snaren overgaan, van ploeteren en naar buiten kijken. Van kreunen en steunen dat school stom was, van moeilijk opstaan en minimaal huiswerk maken. Hij had het geluk dat hij docenten heeft getroffen die snapten hoe ze hem het beste konden aanpakken en het beste uit hem op leergebied gehaald hebben.

Tijdens zijn stageperiode is wel gebleken dat het een werker is. Vroeg opstaan, lange dagen, leergierig, alert. Dit is zijn ding. en ik durf te wedden dat dat geldt voor 99 % van de jeugd die vanavond de moeite hebben genomen om een open dag te bezoeken. De mensen die ervoor gaan zorgen dat we boodschappen kunnen doen, onze auto gerepareerd kan worden en ons helpen met de verzorging als we het zelf even niet meer kunnen.

Ze kregen geen havo advies en misschien is ze wel verteld dat het helaas maar vmbo ging worden. Misschien waren er ouders teleurgesteld dat hun kind niet een hogere niveau als advies meekreeg …. Maar mensen die jongeren die ik vanavond heb gezien zijn lopend goud. Echt !

En daar mag weleens wat meer waardering voor komen en misschien moet dat al op de basisschool beginnen bij de leerkrachten die het advies moeten geven.

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: