Blog

Onder en boven de wet

Op stukken waar je gemakkelijk 80 rijdt staan vaak camera’s om snelheidsovertreders te pakken. Regels zijn nu éénmaal regels en daar hebben we ons maar aan te houden, hoe oneens we het er ook mee zijn. Dus we betalen braaf want als we dat niet doen, omdat we dat niet willen of niet kunnen, de politie aan het eind van dat traject aan de deur staat en je op komt halen.

In december 2017 blokkeerden een aantal friezen de snelweg om de sinterklaasintocht niet te laten verpesten door demonstranten en nog dagelijks worden sommige mensen hieraan herinnerd. DNA afstaan, politie die mensen s avonds van huis komt halen, processen. In het kader van regels zijn regels en niemand staat boven of onder de wet.

Dat dit niet klopt werd wel bewezen in Boxtel. Een hele grote groep activisten braken in bij een varkensboer en namen bezit van de stallen. Om dierenleed aan de kaak te stellen zeggen ze. Als ze zich hadden verdiept in materie hadden ze kunnen weten dat varkens heel stressgevoelig zijn en alle dingen die anders gaan dan anders, daar worden ze heel ongelukkig van. En als ze echt onderzoek hadden gedaan hadden ze kunnen weten dat de eigenaar van het bedrijf zich aan de wettelijke regels hield.

Als je het niet eens bent met de verordeningen op dat gebied moet je zijn bij de mensen die die regels opstellen en niet bij mensen die ze uitvoeren lijkt mij. Dat er wat te verbeteren valt staat ook voor mij als een paal boven water en als ik het zou kunnen betalen zou ik al mijn vlees halen bij de plaatselijke boer die zijn eigen vlees verkoopt. Maar we leven in een land waar er iedereen erop vooruit gaat volgens onze premier maar in de praktijk wordt de maand bij elke verhoging van bijvoorbeeld belastingen een paar dagen langer om rond te komen. Hier met 2 opgroeiende pubers die wel een halve olifant lusten is biologisch vlees niet haalbaar.

Ik denk dat de boer ook best minder beesten zou willen houden maar dat de opbrengst per kg zo laag is dat ze wel moeten uitbreiden om het hoofd boven water te houden. En met een stroming die graag zou zien dat de subsidies helemaal gestopt worden aan de mensen die ons van voedsel voorzien en geldverslindende maatregelen die verpicht worden door het oh zo prachtige Europa (hoort u de sarcastische ondertoon?) worden ze gedwongen om uit te breiden. En de controles zijn wel zo streng dat je je wel aan die voorschriften moet houden want anders ga je als agrariër gigantisch nat.

Terug naar Boxtel. Zoals gezegd brak een grote groep activisten in en namen bezit van de stallen. Volgens een woordvoerder zijn ze geen organisatie en hebben ze willekeurig besloten juist bij dit bedrijf binnen te vallen. Je zou toch denken dat zoiets zomaar opgelost is. Hup politie bellen en die zorgen er dan voor dat ze opzouten. Regels zijn regels toch ? In dit geval duurde dat even. En het duurde en duurde en duurde. Nu kan ik me voorstellen dat ze sterke arm in de regio Boxtel even tijd nodig hadden om in te spelen op deze actie.

Maar onderhandelen met mensen die de wet overtreden ??? Die een compleet bedrijf gijzelen ??? En aan het eind de mensen die vrijwillig willen vertrekken laten lopen na het tonen van hun ID ? De helft was niet eens afkomstig uit Nederland maar mensen uit andere landen. Nou ik denk dat het indruk heeft gemaakt mensen. Met deze reactie op hun actie hebben we dat tuig een vrijbrief gegeven om regels en wetten met handen en voeten te treden. Ik verwacht na gisteren nog veel meer van dit soort protesten.

En nu is het day after …. Hoe zou het gaan met de boer ? En zijn gezin ? De mafklappers die blijkbaar tijd hebben voor dit soort dingen zullen zich in de handen wrijven, God wat een publiciteit hebben ze gegenereerd ! Allemaal een extra vegaburger en je mond afvegen aan je bamboeshirt. Maar hoe is het met de boer die zich alleen aan de wet hield en nu achterblijft met een gigantische kater ? De wet geldt niet voor iedereen. Dat is gisteren wel gebleken. Vanavond maar een stukje varkensvlees …. #teampork

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: