Praten

Je moet er wel over praten zegt ze terwijl ik een halve kookworst pak uit de koeling in de plaatselijke supermarkt. Want het is allemaal niet niks. Ik mompel wat dat ik dat echt wel doe en dat we ons best redden. Dat de kinderen ook zo fantastisch doorzetten. Straks loop je vast zegt ze nog even terwijl ze een pak koffie in haar karretje gooit. En echt ik snap wat ze bedoelt. Maar dat praten is soms zo verrekt lastig. Want praten is emotie en daar hebben we nu net genoeg van doorstaan. De vraag die iedereen stelt is oprecht. Daar ben ik van overtuigd. Maar ik weet ook dat ik maar heel weinig mensen wil belasten met mijn zorgen.

Ik wil best vertellen over hoe zwaar het soms is. Dat het gewoon heel erg oneerlijk voelt dat juist Jan moest gaan hemelen. Dat ik soms in bed lig en spontaan verdrietig ben. Dat ik opzie tegen de komende tijd omdat Jan er niet bij is. Dat ik fanatiek bezig ben in de decemberstemming te komen maar er ook wel stiekem denk ; was het maar januari….. Omdat ik niet in kan schatten wat die feestdagen met me gaan doen. Ik ga er altijd van uit dat het uiteindelijk wel goed zal komen. Als het niet linksom is, dan is het wel rechtsom. Maar wat nou als …..

Ik wil best mijn zorgen delen over de torenhoge energierekening, mijn daling van inkomsten en dat berichten over dat het leven alleen maar duurder wordt me ook wakker laten liggen. Dat ik soms zo boos ben op de hele situatie dat ik het liefst een heel servies naar zijn mallemoer zou helpen. Het begrip vliegende schotels ten uitvoer wil brengen met alle kracht die ik heb.

Ik wil het best vertellen denk ik. Maar ik vertel liever over de overwinningen die we behaald hebben dit jaar. Al die eerste keren. Trouwdag, verjaardagen. Rijbewijzen die gehaald zijn. Hoogtepunten die we als gezin ook vieren op onze manier. Dat we met zijn vieren niet hechter konden zijn. Dat we elkaar loslaten maar ook vasthouden. Als iemand verdrietig is dan zijn er armen in de buurt die troosten. Dan zijn er oren die luisteren en monden die op dat moment precies het goede zeggen. Of weten te zwijgen.

Ik ben blij als mensen vragen hoe het gaat. Echt ! Want alhoewel ik in de winkel me er een beetje van af maakte vond ik het toch mooi. Ik woon in een mooi dorp met veel lieve mensen. Online heb ik mensen die me steunen. En dat is iets om dankbaar voor te zijn. En dat ben ik !

Zeg het maar !