Blog

Thea aan bed

Thea maakt prachtige foto’s, heeft 2 (meestal best te pruimen) pubers, houdt van muziek en werkt in de thuiszorg. Haar werkgebied is groot. Thea heeft met hart gekozen voor de zorg. En ondanks alle werkdruk, steeds veranderende teams, andere regelgeving en aan de lopende band vertrekkende collega’s houdt ze stand. Omdat ze met haar hart zorgt.

Eén of andere hotemetoot heeft de wet big 2 bedacht. Vanachter een bureau is besloten dat verpleegkundigen die na 21012 zijn afgestudeerd zich mogen registeren als hoger opgeleide en dus verpleegkundige handelingen mogen doen. Mensen van voor 2012 moeten terug naar de schoolbanken om een diploma te halen voor iets wat ze al jaren doen met hun hart.

Die meneer of mevrouw achter dat bureau heeft met zijn of haar verstand dit bedacht. Waarschijnlijk met de beste intenties maar toch … Er is al een gigantische leegloop in de zorg. Mensen voelen zich niet gewaardeerd en besluiten iets anders te gaan doen. Ze zijn opgebrand en opgevreten door allerlei dingen en hun zorghart heeft er geen zin meer in.

De vertrouwde gezichten aan het bed zullen verdwijnen. Handelingen die eerst gedaan werden door iemand die ze vertrouwen worden plots gedaan door vreemden. Weliswaar met de juiste papieren maar toch …. Ook zij zullen hun werk doen met hun hart, daar twijfel ik niet aan.

Maar de tijd voor dergelijke handelingen zal alleen maar kleiner worden. Want de spoeling wordt dun wat gekwalificeerd personeel betreft. We vergrijzen, de zorg wordt intenser en meer complex. En met de nieuwe wet worden ook nog eens de mensen de zorg uitgejaagd.

Ik weet helemaal niet of Thea straks nog mag doen wat ze nu doet. Of ze daar de juiste papieren voor heeft. Maar als ik van de trap zou vallen of ik te maken zou krijgen met palliatieve zorg, dan wil ik Thea aan mijn bed. En ik wil dat Thea goed betaald wordt en tijd heeft om dat te doen waar ze zo goed in is. En ik wil dat dat ook geldt voor alle andere “Thea’s “! Zorgen met hun hart ! Het verschil maken in moeilijke periodes tijdens ziekte voor patiënt en familie. Een papiertje van voor of na 2012 maakt niet het verschil in kwaliteit van de zorg. Het zijn de mensen die de zorg uitvoeren en dat al vaak jaren !

Thea je bent een geweldig mens. Ik heb zoveel respect en waardering voor jou en je collega’s die doen wat jullie doen, dag in dag uit. En al zou je morgen stoppen, dan blijf je voor mij het boegbeeld van hoe het zou moeten gaan in de zorg ! Bedankt !

De foto die u ziet is is gemaakt door Thea en hiermee won ze de derde prijs en deze wordt geplaatst in de nieuwe gemeentegids van SWFryslan. Alle rechten liggen dus bij intheamomintsje en mag dus niet gebruikt worden zonder toestemming !

2 Comments

  • Eildert

    Mooi verteld Jet. Ik denk dat de ellende tegenwoordig begint met 1 Thea, daarboven staan Theo en Thea, genoeg zou je denken, maar helaas, de conjuctuur (geld) in Nederland heeft dusdanig genoeg ruimte gemaakt, dat we nog een Theodore en Theahuppel aan het roer hebben gekregen. Mensen zonder enig werkervaring, maar wel met een papiertje op zak.

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: