Vleugje

Gisteren hadden we een familiedag van Jan’s kant. Bijzonder dat dit afgesproken is de dag voor zijn dood toen alle broers en zussen bij elkaar kwamen om de laatste spullen van hun moeder te verdelen. De zaterdag na hemelvaart ….

Ik zag er tegenop. Er zijn een aantal mensen die een bloedband hebben met mijn overleden betere helft. De rest die aanwezig is heeft een band met hen omdat ze getrouwd zijn. Ik ben het restant van een dergelijk huwelijk. Ik heb mijn achternaam verkregen door mijn huwelijk. That is it.

Hoor ik daar wel bij ? Ik vroeg het me wekenlang af. Ik wikte en woog. En ik ging. Gelukkig werd ik opgehaald door mijn zwager en pikten we onderweg nog een schoonzus en zwager op. Op naar de andere kant van het land. Er was een moment dat ik dacht ; dit had ik niet moeten doen. En toen rook ik het …..

Een vleug van mijn luchtje sinds jaren. Het was op maar ik kreeg een nieuw flesje met moederdag van de kinderen. Ik was het bijna vergeten te gebruiken maar liep nog even terug. Het is een oud luchtje en absoluut niet trendy. Nog even en het valt in de categorie 4711. Ik kocht ooit een klein flesje en Jan vond het zo lekker ruiken dat hij spontaan een groot exemplaar kocht op de boot naar Zweden.

Het zat verstopt tussen zijn wasgoed. Jan was niet de man voor grote cadeaus. Geen man die dagenlang nadacht over een geschikt geschenk. Dat ik dit kreeg was een unicum. En daardoor zo mooi. En op de achterbank van de auto rook ik die bekende geur en hoorde Jan zeggen “je gaat voor ons allemaal”. Voor mij en voor die 3 prachtige kinderen van ons. Dat luchtje zei alles. De herinneringen aan hem en het besef dat hij nooit helemaal weg is als ik kijk naar de 3 musketiers.

Het was een mooie dag met goede gesprekken en lachen. Ja er waren lastige momenten. Stellen die hun vakantieplannen deelden, de zorg voor elkaar en herinneringen samen ophalen. Tijdens de BBQ niet naast Jan zitten, niet even elkaars blik vangen en elkaar begrijpen zonder woorden. Dat was er allemaal. Maar ik was er ook ; niet weggelopen voor die hobbel.

In de zon gezeten, genoten van een perfect georganiseerde dag. Lekker gegeten en weer veilig thuis gebracht. De weegschaal slaat echt door richting het positieve en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. En volgend jaar ben ik er weer bij.

Zeg het maar !