Blog

Waarheen leidt de weg ?

Waarheen leidt de weg? - FutureTalentFactory

Bijna elk dorp heeft van oudsher een uitvaartvereniging. En dat is ons dorp niet anders. Ze opereren onder de naam “de laatste eer” en ik denk dat een groot deel van de Opender inwoners lid is. Voor 20 euro per jaar mag je erbij en je krijgt 780 euro korting op de begrafenis.

De dragers zijn vrijwilligers uit het dorp en ik denk menig keer als ik ze voorbij zie fietsen in het dorp in hun stemmig grijs ; respect! Je zou toch denken dat mensen in een vereniging als De Laatste Eer met respect met elkaar om gaan. Je verwacht niet dat er achter de schermen oorlogen worden uitgevochten.

Het gerucht gaat (laat ik vooral de nadruk leggen op het woord gerucht) dat het huidige bestuur de boel heeft overgedaan aan Nijboer uitvaartverzorging in Drogeham. De aula zou in principe al verkocht zijn en het plan lijkt te zijn om er appartementen in te gaan maken. Dit zonder de leden hiervan op de hoogte te stellen.

De notulen van de vergadering waarop dat besloten is zijn nogal moeilijk te achterhalen en inmiddels is de stemming niet zo gezellig meer. Dat een vereniging zichzelf opdoekt is niet gek. Soms is het gewoon geen haalbare kaart meer en moet je zoeken naar andere oplossingen.

Misschien is dat er wel aan de hand. Het kan natuurlijk best zijn dat dat besproken is bij de laatste ledenvergadering vorig jaar (die van dit jaar ging niet door ivm corona). Nu is het over het algemeen zo dat er op die vergaderingen niet veel volk op af komt.

Het gaat allemaal goed, je betaalt je contributie en thats it ! Maar als je als 4 koppig bestuur een drastisch besluit neemt, heb je dan niet de verplichting om de leden op de hoogte te brengen en de keuze voor te leggen ? Vier man in een bestuur is sowieso lastig maar er zijn echt moeilijk nieuwe bestuursleden te vinden. Iedereen die in deze tijd plaats neemt in een bestuur van een vereniging verdient net zoveel respect als de dragers in het stemmige grijs.

Wij zijn geen lid dus ik ben verder niet op de hoogte behalve dat ik zo hier en daar wat hoor. En ik hoor dus dat leden ook niks horen. Dat het bestuur dingen heeft overgedaan, inclusief de dragers en dat niemand weet wat hoe de financiële kant is afgewikkeld. Als dat echt waar is, dan is het een rare wending voor de leden lijkt me.

Nu schaar ik mezelf niet onder de categorie onderzoeksjournalist (verre van dat !) maar dit soort zaken intrigeert me wel. Hoe het verhaal nu echt in elkaar zit …. Of de aula echt voor een euro is overgegaan in andere handen bijvoorbeeld. Misschien moet ik toch eens hier en daar mijn oor ten luister leggen ….

Benieuwd waar de weg naar toe leidt ….

Mocht iemand de behoefte hebben om dingen recht te zetten naar aanleiding van deze tekst ; altijd welkom ! Oprecht welkom !

Update: via FB kwam me ten ore dat er misschien toch wel een kern van waarheid in dit gerucht zit. Ook de dames die afleggen en koffie schenken tijdens begrafenissen waren niet op de hoogte en weten nog niet alle details. De aula schijnt inderdaad verkocht te zijn, samen met het huis wat ernaast staat.

Er wordt (wederom kennis verkregen via een openbare reactie op FB) het een en ander uitgelegd in de komende Keuvelaar. Ik denk dat veel mensen erg benieuwd zijn naar deze uitleg. Dat deze kwestie inmiddels in bepaalde kringen zorgt voor verdriet, boosheid en onrust lijkt me logisch.

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: