Blog

We need more Appies

Ik wilde een heel stuk typen over Appie Wijma en zijn levensfilosofie maar het artikel hieronder vat het allemaal al heel mooi samen. Bron : Leeuwarder Courant.

Eigenaar Appie Wijma van voedseltuin Tuuntje, waar groente wordt geteeld voor cliënten van de voedselbanken in de provincie Groningen, opent een camping bij zijn complex in Opende op de grens tussen Groningen en Friesland. Gezinnen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen mogen hier gratis een week kamperen.

Twee bungalowtenten staan er al. Drie andere tenten komen dezer dagen. ,,De meeste tenten kreeg ik gratis aangeboden door particulieren”, zegt toekomstig campingbaas Appie Wijma (54). Een toiletgebouw staat er al. ,,De riolering is betaald door de onlangs opgeheven vrijgemaakte kerk van Kornhorn.” Een douchegelegenheid is nog in aanbouw. Die verrijst in het bedrijf van Wijma, die behalve Tuuntje een rozencentrum runt.

Plek voor 24 campinggasten

In het pand richtte hij een hoek in waar de campinggasten op hun gemak koffie kunnen drinken en televisie kunnen kijken. Ook creëerde hij een zitje in zijn rozenbedrijf waar de gasten bij slecht weer kunnen genieten van de bloemen en het vele groen. Wijma heeft plek voor 24 campinggasten. Naast de gratis campingplaatsen voor gezinnen die moeten rondkomen van een bescheiden inkomen, is er ruimte voor vier tot vijf caravans en tenten van kampeerders die worden geacht te betalen.

Over de prijs doet Wijma niet moeilijk. ,,Die bepalen de mensen zelf.” De inkomsten hieruit komen ten goede aan de ‘minima-camping’. ,,Wie enig gevoel voor de medemens heeft, trekt royaal de portemonnee.”

Eerste gasten

Volgende week zaterdag verwacht hij zijn eerste gasten op camping Polemonium (Jacobsladder), wat verwijst naar het Oude Testament. ,,Op de camping trekken wij mensen die door omstandigheden in financiële nood zijn geraakt. Als je je bevindt op de onderste trede van de ladder, kun je alleen nog maar naar boven.”

Mensen bovenaan de ladder kunnen best een trede naar beneden. ,,Dan heb je het nog goed”, meent Wijma. Hij roept de beter gesitueerden op af en toe een royaal gebaar te maken naar zijn toekomstige gasten op de camping. ,,Wie ergens in de buurt een barbecue houdt, zou ons wat vlees kunnen brengen. En een doos ijs is ook altijd welkom. Hebben de kinderen bij ons op de camping ook eens wat.”

Pannenkoekendag

Wijma heeft in eigen omgeving al mensen gevonden die willen helpen: ,,De eigenaren van Museum Ot en Sien in Surhuisterveen geven gratis entreekaarten weg aan onze gasten.” Hij roept de woensdag uit tot pannenkoekendag op de camping. ,,Die sponsor ikzelf”, zegt hij. Ook stelt hij zijn eigen teelt – aardappelen en groente – gratis beschikbaar aan zijn gasten. ,,De gasten moeten wel zelf hun maaltijd bereiden.”

Zelf is Wijma naar eigen zeggen helemaal geen vakantieman. ,,Een dagje uit vind ik heel plezierig. Maar voor een doener als ik is op vakantie gaan een ramp.”

Dit komende, eerste seizoen heeft Wijma nog volop plaats. Aanmelding kan onder meer via diaconieën van kerken. Maar het reserveren doet de campingbaas zelf. Afgelopen zaterdag kwam hij in contact met een moeder ergens uit het Westerkwartier die om financiële redenen al veertien jaar niet op vakantie gaat. ,,Zij komt volgende week met haar dochter. Het meisje zei tegen mij: Nu kan ik op school vertellen dat ik ook op vakantie ga.”

Mochten jullie nu ook een steentje willen bijdragen :

Broersma’s Reed 6a, 9865 XH Opende Telefoonnummer : 06 20695523

Zeg het maar !