Welkom in Nederland !

Als asielzoekers in hongerstaking gaan omdat ze niet 3 maaltijden per dag willen krijgen maar een budget om zelf hun eten te koken, moeten we dan zorgen dat ze zelf kunnen koken of toch niet ?

Je bent gevlucht uit een land waar je je leven niet zeker was …. Je eindigt in Nederland, een land met genoeg problemen op hun eigen bord maar ze zorgen dat je onderdak krijgt en te eten.

Je bent veilig en je hoeft niet op een bankje in het park te slapen. Je hebt weinig geld maar je hoeft niet bang te zijn dat ze je dood komen schieten of er een bom op je verblijfplaats valt.

Natuurlijk ben je gefrustreerd dat je in deze situatie beland bent en natuurlijk zou je het graag anders zien. Een eigen huis, een eigen inkomen. Dit is immers het vrije westen.

Je ziet allerlei mensen dingen doen die jij graag wilt doen of hebben. Maar misschien is dat leven ook niet wat je wilt. Want al die mensen die je voorbij ziet komen merken ook dat het leven verandert.

Er zijn gezinnen die met moeite 3 maaltijden op tafel kunnen zetten. Die wakker liggen van de energierekening en of ze de huur kunnen betalen. Mocht dat namelijk niet lukken, dan staan ze binnen afzienbare tijd op straat. En voor hen is er ook maar beperkte opvang.

Er liggen geen cruiseschepen klaar met 3 maaltijden per dag voor hen. Bij elk leed is er altijd wel iets wat nog erger is. En is er altijd iemand die er fijntjes op wijst dat wij niks te klagen hebben maar dat is niet zo. Dat er in Afrika hongersnood is maakt het niet minder erg dat er hier veel kinderen met een lege maag naar school moeten.

Wat mij betreft ben je van harte welkom als je om de juiste redenen de reis naar ons land hebt ondernomen. Als je echt moest vrezen voor je leven in je thuisland, kom maar. En het kan me niet schelen of je met een brak bootje bent gekomen of met je middenklasser auto.

Maar tel je zegeningen in plaats van onredelijke eisen te stellen aan de mensen en de natie die je hebben opgenomen omdat ze ervan uit gingen dat dat nodig was.

Zeg het maar !