Blog

Zen met je voeten in de klei

Als je bij de supermarkt kijkt stikt het van de magazines die je op allerlei manieren zen willen laten zijn. Kortingsbonnen voor yogacursussen op de hei inclusief matje, je innerlijk en uiterlijk laten reinigen door met blote voeten over spijkermatjes te lopen terwijl je een glas paardenbloemmelk drinkt, dagen je op laten sluiten in een klooster waarbij zwijgen en hard werken met als dank een klomp oud abdijbrood het ultieme zengevoel moeten oproepen vanuit het diepste van je ziel.

Ik sta bij de kassa op zaterdagavond met 2 dingen die we vergeten zijn en voor me is een meisje met 2 knuffels. Van die dingen waar je 86 zegels voor moet sparen en dan nog een kapitaal bij moet betalen ; jullie kennen ze wel. Ik haat echt zulke acties want dan staan er altijd kinderen buiten te schooien of ze je zegels mogen. Mevrouw …… heeft u ook …. ? Nee die heb ik niet en als ik ze al heb deel ik zeker niet uit aan kinderen die bijkant de uitgang blokkeren met een verbeten trek op hun gezicht.

Goed 2 knuffels op zaterdagavond. Dat is dan 10 euro zegt de cassière (echt een leuk meisje bij ons uit het dorp) en tot zover is er geen wolkje aan de lucht. Totdat het bakje tevoorschijn komt en er betaald moet worden met munten van hooguit 50 cent. Er wordt geteld (door het meisje en de cassière), er wordt gezucht in de rij (mevrouw voor me), er wordt zachtjes gevloekt achter me. Iedereen denkt ; schiet nou op !!! Ik ook …

En dan denk ik aan die magazines in de rekken …. Zou je nu werkelijk na bezoek aan één van dergelijke evenementen dat gevoel vast kunnen houden en compleet relaxt je beurt af te wachten terwijl het maar duurt en duurt en duurt ? Ik denk het niet. Ik denk dat zen gewoon vanuit jezelf moet komen. Het heeft namelijk helemaal geen zin om je op te winden over dit soort dingen. Nee niet ! Om dat te ontdekken hoef je niet naar de hei, het klooster of je op laten sluiten in een zuurstoftank. Gewoon tot 10 tellen en je afvragen of het wel zin heeft om je druk te maken. Zen met je voeten in de klei. Ik denk dat ik hier maar eens een workshop over ga geven. Ik ben al op zoek naar een mooi stuk kleigrond. Na afloop potje mee naar huis natuurlijk …

Zen in de klei ….

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: