En nu eruit!

Met het gedwongen vertrek van columnist Willem van Reijendam geeft de leiding van RTV Noord een krachtig signaal af. Aanhoudende onvrede over de redactionele koers en de organisatie van de regionale omroep wordt niet gepruimd. (Bron DvhN)

Willem schreef een column waarin managers er niet zo goed af kwamen en prompt wenst RTV Noord geen gebruik meer te maken van zijn diensten want er zijn “fatsoensregels overtreden”. Het ging met name over managers in de zorg maar blijkbaar voelden de mensen die die functie vervullen bij de regionale omroep zich aangesproken.

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat columnisten vrij waren om te schrijven wat ze wilden. Journalistieke vrijheid en zo. Maar zo werkt het niet in Groningen. Wat moet je als journalist bij die werkgever met samengeknepen billen elke keer je stukje inleveren! Voor je het weet ….

Ik was altijd fan. Vooral van de radiotak. Hele dagen luisterde ik naar het regionale nieuws met als hoogtepunt “altijd wat anders”. Het belprogramma waarin Groningers hun mening konden geven over inderdaad van alles. Gouden tijden totdat de censuur erin sloop. Bepaalde onderwerpen waren niet meer bespreekbaar.

De kijk- en luistercijfers daalden. Schuiven met de programmering. Mensen die eerst in de ochtend zaten kregen plots zendtijd om 10 uur, de mensen van de middag naar de vroege morgen. Het journaal veranderde in een praattafel over ditjes en datjes.

Ik ben definitief afgehaakt na de boerenprotesten. Ik vond de verslaggeving bijzonder gekleurd met onder andere een verslaggever die deed alsof ie moest rennen voor zijn leven. Uiteindelijk bleek daar niks van te kloppen. Ik denk dat degene die verslag deed niet echt stressbestendig was. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen denk ik dan.

Een provincie die veel boeren herbergt verdiende een beter verslag. Ik tweete het één en ander op een nette manier en een block van een aantal medewerkers van RTV Noord was een feit. Hoe het komt dat een regionale omroep zo weinig openstaat voor feedback van luisteraars is mij een raadsel.

Ik ben namelijk niet de enige die afgehaakt is. Veel groningers voelen zich niet meer verbonden met de omroep en voelen zich vooral niet gehoord. Alsof het verworden is tot een elitair groep mensen die radio en tv maken voor het gepeupel en daar een beleefd dankjewel voor verwachten zonder commentaar of kritiek

Goed RTV Noord wil weer verbinding krijgen met de Groningers en daar moeten blijkbaar de managers voor zorgen die de columnist de laan uitstuurden na een kritisch stukje tekst. Ik wens ze veel succes want dat zullen ze nodig hebben. En mochten ze op zoek zijn naar een nieuwe columnist ; mij niet bellen.

Zeg het maar !