God ide ?

In Denemarken ligt er een wetsvoorstel om imigranten te laten werken voor hun uitkering. Zo’n 37 uur in de week en het kan varieren van troep opruimen op het strand tot werken in een bedrijf.

En voordat iedereen denkt dat dat betekent dat je direct aan de slag moet bij binnenkomst in Denemarken …. Nee dat is niet de insteek.

Premier Mette Frederiksen wil het werken verplichten voor de migranten die al drie tot vier jaar een uitkering krijgen, maar de Deense taal nog niet voldoende beheersen. In het voorstel van de regering staat dat de maatregelen gericht zijn op niet-westerse vrouwen die van een uitkering leven.

Denemarken heeft een behoorlijk strenge toelatingseisen voor vluchtelingen. Doel is om uiteindelijk op 0 te eindigen. Nu kan je daar van alles van vinden. Dat het onmenslijk is, dat de aarde ins allemaal toebehoort, dat een landen verplicht zijn om mensen een veilige haven te geven in tijden van nood.

Ik denk wel (let op hė > ik denk) dat je in Denemarken geen Ter Apel toestanden hebt. Als je er toch eens over nadenkt …. Beveiligers in de bus omdat er mensen naar Nederland komen vanuit een veilig land om hier een poos op onze kosten te verblijven en vervolgens weer teruggaan.

Dat soort mensen werpt een smet op mensen die echt hebben moeten vluchten om niet vermoord te worden. We betalen hier vluchtelingen een vergoeding als afhandeling van de asielaanvraag te lang duurt. En die duurt vaak te lang omdat we ook al die aanvragen van die goudzoekers moeten behandelen die bij voorbaat al weten dat ze geen kans maken.

Ik zeg niet dat we Denemarken moeten volgen in alles maar het idee om mensen te laten werken voor hun uitkering vind ik echt niet slecht. Ritme, integreren in de gemeenschap, geen verveling.

Wat vinden jullie ?