Schijnt de zon voor iedereen ?

Op de heetste dag van het jaar stond er sinds lange tijd weer een vergadering op het programma. Sinds een jaar zit ik in een panel wat adviezen geeft aan de gemeente. Het project startte onder de naam Van arm naar Beter en  inmiddels hebben we al een aantal dingen voor elkaar gebokst die achter de schermen nog bijgeschaafd worden maar binnenkort het digitale levenslicht gaan zien. I will keep you posted !

Gisteren ging het over energie. Het zal niemand zijn ontgaan dat er op steeds meer daken zonnepanelen liggen. We moeten van het gas af en isolatie van spouwmuren en dergelijke wordt gepromoot met allerlei subsidies. In die wirwar van regelingen en potjes is er een groep die buiten de boot valt. En dat is de groep mensen die in een gedateerde woning wonen van de woningbouwvereniging.

Terwijl op koopwoningen de daken glimmen van de zonnepanelen blijft het bij deze groep bij de thermostaat een graad lager zetten. Er zijn namelijk weinig tot geen mogelijkheden voor deze groep om mee te doen. Subsidies zijn er niet en de medewerking van gemeente en woningbouwvereniging is minimaal. Wil je bijvoorbeeld over op inductie koken, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een extra groep nodig in de stoppenkast.

Aangezien het een huurwoning betreft moet je aanvragen bij de woningbouwvereniging of dat gerealiseerd kan worden. De kosten hiervoor komen op het bordje van de huurder en die zullen aanzienlijk zijn omdat men eist dat een erkend installatiebedrijf deze werkzaamheden verricht. Terwijl jezelf misschien wel elektricien bent.

Wat vooral naar boven kwam tijdens deze vergadering is dat de woningbouwvereniging zich minimaal inspant bij klachten om de huizen te isoleren. Hier wappert de vitrage als de wind verkeerd staat maar volgens de verhuurder is dat voor de broodnodige ventilatie.

Het zal dus niemand verbazen dat de bedragen die afgetikt moeten worden in deze woningen de pan uit rijsen. De belasting op gas en elektriciteit gaan jaarlijks omhoog en juist de groep die het net redt wordt opgezadeld met de hoogste kosten.

De gemeente Westerkwartier begint binnenkort met een project genaamd zonnecarport. Een terrein naast het gemeentehuis in Zuidhorn wordt overkapt met zonnepanelen en de opbrengst hiervan zou ten goede moeten komen aan de minima. Nu zitten er aan dit project wel een aantal haken en ogen.

Er moeten minimaal 100 deelnemers die tegen betaling van inleg lid worden van de energiecoöperatie. Alleen mensen die wonen op dezelfde postcode en de aangrenzende codes kunnen meedoen. De gemeente regelt de aanleg en het onderhoud. De opbrengst van deze 1600 panelen komt dan na aftrek van kosten ter beschikking van de leden.

In theorie klinkt het prachtig ! Maar als je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering hebt, dan ziet de gemeente dit als inkomsten en wordt je gekort op je uitkering. Ook loop je kans dat dat de belastingdienst eens gaat kijken naar de toeslagen omdat op papier je inkomen hoger is geworden.

Het kan ook niet zo geregeld worden dat de energierekening rechtstreeks betaald wordt uit het opbrengstenpotje. Daar is de wetgeving namelijk niet op ingesteld. Er zullen regels aangepast moeten worden om iedereen te laten profiteren van de opbrengsten. De zon schijnt wel voor iedereen maar het levert niet voor iedereen wat op.

Al met al viel er zoveel te bespreken dat er een vervolgafspraak is gemaakt om er verder over door te praten. Ik heb er zin in!

Zeg het maar !