Aardappelsoep met prei

Foto : www.lekker tafelen.nl

Ik vind het weer voor comfortfood ! Saai, grijs, waterkoud. En ik herinnerde me dat ik ooit de lekkerste aardappelsoep had gemaakt. Nu kijken of de rest van de familie ervoor te porren is. Zo niet dan heb ik extra 🙂

Ik heb dit recept gevonden op lekkertafelen.nl en Elise de Haan is de bedenker. Je kan je daar trouwens aanmelden voor recepten met alleen maar verse ingrediënten ! Toch wel het lekkerst vind ik. Aanrader !!!

INGREDIËNTEN VOOR DIT RECEPT

  • 800 gram prei, gewassen en in ringen gesneden
  • 500 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 1/2 l groentebouillon
  • 200 gram crème fraîche
  • 1 el verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde
  • zwarte peper
  • zout
  • olie om te bakken
  • 6 takjes peterselie
  • optioneel: topping naar keuze en extra peterselie om te garneren

BEREIDINGSWIJZE VAN DIT RECEPT

Zo maak je aardappel-preisoep:

Verhit de olie in een grote braadpan of soeppan. Zet hierin de ui, de knoflook en de prei even aan. Let er op dat het niet bruin kleurt.

Doe de aardappelblokjes en de tijm erbij en bak deze heel even mee.

Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Haal daarna de pan van het vuur, doe de peterselie en de crème fraîche erbij en pureer de soep met de staafmixer of eventueel in een blender.

Breng de aardappelsoep met prei op smaak met wat vers gemalen peper en proef of er eventueel nog wat zout aan moet worden toegevoegd. Of er nog zout nodig is hangt af van hoe zout je bouillon is.

Serveer de soep in grote kommen, top af met bijvoorbeeld wat geraspte kaas, blokjes ham of uitgebakken spekjes. Garneer de aardappelsoep met prei met wat fijngehakte peterselie.

Zeg het maar !