Recepten

Chocoladebroodjes

INGREDIENTEN

Deeg:

 • 350 gram tarwebloem
 • 5 gram droge gist
 • 15 gram suiker
 • 6 gram zout
 • 25 gram zachte ongezouten roomboter
 • 165 gram (volle) melk, 20 – 25 °C
 • 60 gram ei (= 1 L ei), kamertemperatuur
 • ¾ theelepel vanille extract 

Vulling:

 • 125 gram bakvaste chocoladedruppels 

Verder:

 • zachte ongezouten roomboter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken
 • zonnebloemolie om kom, handen en werkplek in te vetten
 • bakplaat, bekleed met bakfolie op bakpapier

Bereiding

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden. Kneed de chocoladedruppels erdoor.

Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af.  Trek het deeg voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: stort het deeg op een licht bebloemde of met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Bol de stukjes deeg nogmaals op en leg ze een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje (of verdeel ze over twee bakplaten). Dek het deeg af met ingevet plastic folie.

2e rijs: laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Knip de broodjes eventueel na ± 30 minuten met een schaar vier keer in: knip vanuit de zijkant naar het midden en laat ze verder rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: bak de broodjes in 10 – 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met wat roomboter. Laat de broodjes op een rooster afkoelen. Als je de bolletjes over twee bakplaten hebt verdeeld bak dan de tweede bakplaat direct na de eerste.

Veel bakplezier!

Dit recept vind je op de site van Broodbakshop ! Even een waarschuwing ; je wordt erg hebberig van hun geweldige aanbod !

Zeg het maar !

%d bloggers liken dit: