7 nutteloze feiten over ….

Hygge ! Mocht je je afvragen wat het in godsnaam is … Dit zegt Wikipedia!

Hygge (Deense uitspraak: huuge) is de Deense variant van de Nederlandse begrippen gezelligheid en knusheid. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard.

Nou dat dus ! Ze hebben het in Denemarken echt naar een hoger niveau getild, dat ultieme genieten.

Bijvoorbeeld ;

1. Bezinning : neem een paar minuten om niks te doen. In plaats van afspraak naar afspraak rennen kan je eens naar buiten kijken en genieten van de vogeltjes. Of eekhoorns. Of zoiets.

2. Je losmaken van de dagelijkse sleur. Doe eens gek en ga naakt zwemmen in de zee. Of een meer. In Denemarken is winterzwemmen echt een ding ! Of bedenk wat anders 😉

3. Tijd doorbrengen met je familie en vrienden. Niet met luxe diners of zo maar samen een middag thee drinken na een wandeling in de regen. Nee je kan die wandeling niet afzeggen omdat het regent want daar doen die Denen niet aan dus wij ook niet. Toch ?

4. Zoetigheid. Die Denen houden van lekkere dingen. Het zijn net mensen zeg maar. Ze hebben er zelfs een traditie van gemaakt die 52 keer per jaar wordt gevierd. De fredagsslik ! Het betekent gewoon dat kinderen op vrijdag veul snoep krijgen en dat in het weekend mogen opeten. De kinderleeftijd loopt op tot zo’n 88 jaar.

5 Kaarsen branden. Ze branden daar de hele dag. In de winter zijn de dagen ultra kort dus wat sfeerverlichting is niet weg. In elke Deense huishouding vind je kaarsen, kaarsen en kaarsen. En ook nog kaarsenhouders.

6. Terug naar de basis. Gewoon genieten van de simpele dingen in het leven. Een zonsopkomst (of ondergang), de kleuren in de natuur, een kopje thee of koffie terwijl je naar buiten kijkt (de Denen hebben wat met buiten). Een vers broodje met kaas. Bewust genieten ipv achteloos eraan voorbijgaan.

7. Liefde. Sta eens stil bij van wie je houdt en wie dat van jou doet. En laat het eens merken. Het hoeft niks te kosten. Het kan zonder bloemen of diamanten.

Jeg elsker dig

Zeg het maar !