7 nutteloze feiten over

De Waddeneilanden.

1. Op de meeste plekken in de Waddenzee zal een Boeing 747 meer dan 8 meter boven het water uitkomen

Gemiddeld genomen is de Waddenzee namelijk maar 11,8 meter diep bij vloed. Het Marsdiep, het stuk water tussen Texel en Den Helder, daar waar de Noordzee en de Waddenzee elkaar ontmoeten is een uitzondering. Bij hoog water is het hier 45 meter diep. Het diepste punt van het Waddengebied.

2. Het hoogste punt in het waddengebied is even hoog als 2250 Euromunten. 

Het hoogste punt van het gehele waddengebied is op Sylt, het grootste Duitse Waddeneiland. De duintop ligt op 52 meter boven zeeniveau en dat staat gelijk aan ongeveer 2250 Euromunten. 

3. Het aantal schepen dat jaarlijks op de Waddenzee vaart zou een lus kunnen vormen die 40 keer rondom de aarde gaat. 

Er wordt vanuit de 6 grote sluizen in het waddengebied jaarlijks geteld hoeveel schepen er passeren. Dit aantal ligt rond de 100.000.

Boven de eilanden langs is een ander verhaal, daar varen vrachtschepen zoals de MSC Zoe, waarvan nog steeds rubberen badeendjes aanspoelen op de verschillende Waddenstranden nadat deze ruim 340 containers verloor boven Schiermonnikoog.

Er passeren ongeveer 250.000 schepen per jaar het Nederlandse deel van de Noordzee.

4. Er leven al meer dan 1 miljoen dagen mensen op de Waddeneilanden

Al ver voor onze jaartelling woonden er mensen op de Waddeneilanden. Het zag er toen wel wat anders uit zoals dat we het nu kennen. Tot ruim in de 8ste eeuw na Christus woonden de mensen op terpen om droge voeten te houden.

5.TVTASRRNBJNBLSWNPNHASLHKMAGKNSTHRMFLK is het ezelsbruggetje om alle eilanden achter elkaar te onthouden

Spreek dat maar een achter elkaar in een adem uit! In het hele Waddengebied vindt je in totaal 37 eilanden waarvan het merendeel ook bewoond wordt en toegankelijk is voor bezoekers. Er zijn ook steeds meer uit de kluiten gewassen zandbanken die met vloed niet meer onder water komen te staan en zo langzamerhand ook de titel onbewoond eiland verdienen. Als je die er allemaal bij telt, heeft het Waddengebied in totaal 50 eilanden. In Nederland alleen al hebben we er dan 14.

Razende bol, een van de onbewoonde Nederlandse eilandjes

6. Alleen de Deense waddeneilanden hebben geen vuurtorens  

Alleen de Nederlandse en Duitse eilanden hebben vuurtorens. Schiermonnikoog heeft er zelfs twee. In Duitsland staan er ook een heel stel, 18 om precies te zijn. Ze zijn er dol op. 

Gek genoeg staan er op de Deense eilanden helemaal geen vuurtorens. Dit heeft te maken met de ligging van de eilanden. Dit komt niet alleen doordat er weinig schipbreuk geleden werd of niemand weet hoe je zo’n lampje in een toren aansteekt. De eilanden worden namelijk vermeden door verkeer op de Noordzee en Waddenzee. 

7. Als je in elke strandtent op de Nederlandse waddeneilanden om het half uur een biertje neemt zou je een alcoholpromillage van 4,41% hebben.

Er zijn namelijk in totaal 27 strandtenten te vinden. Gelukkig wel verdeeld over de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Dus een welverdiend drankje zit er wel in na een fietstocht over al die kilometers tegenwind.

Dit en nog veel meer leuke informatie vind je hier !