Hart

Zou het echt zo ver komen ? Dat we in dit land op 4 mei een demonstratieverbod moeten uitvaardigen zodat we kunnen herdenken dat we ooit bezet waren en dat dat miljoenen mensen het leven heeft gekost in heel Europa ? Een verbod op demonstratie zodat we even stil kunnen staan bij de gesneuvelden die recentelijk zijn gevallen in alle oorlogen die delen van de wereld (zo niet de hele wereld) in de greep houden ? Moet dat echt ?

Mensen die elkaar naar het leven staan. Letterlijk. Je bent voor of je bent tegen. Stickers die op producten worden geplakt dat je ze niet moet kopen omdat ze geproduceerd worden door Joden. Ik lees het en schud verbijsterd mijn hoofd.

Mijn hart gaat uit naar alle mensen aan beide kanten. De vrouwen, mannen, kinderen die ook moeten leven met beslissingen die ver boven hun hoofd worden genomen. Die het direct merken in hun gezin. Ik maak me zorgen over wat mensen elkaar aan doen uit naam van wat dan ook.

Of is er nog hoop ? Overwint het kloppende hart van respect en liefde en verdraagzaamheid het donker van de haat ? Ik hoop het. Met heel mijn hart ….

Zeg het maar !